Tot mai multe instituții publice sau companii private din țara noastră le oferă celor care doresc să le calce pragul oportunitatea de a încasa lunar peste 2.000 de euro, însă și alte beneficii, însă nu mulți sunt cei care doresc un astfel de job. Iată de ce.
Fermierii români sunt cei care dau salarii destul de bune pentru munci agricole specializate, dar se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă. Tractoriștii sunt printre cei mai căutați lucrători, cu salarii care pot ajunge până 3.000 de euro pe lună notează Termene.ro. Din păcate însă, mulți români calificați în această meserie au plecat de ani buni în străinătate, iar în prezent nu vor să se întoarcă.
De altfel, potrivit fermierilor, tinerii din ziua de astăzi visează la mașini de lux și vile, și nu mai iau în considerate muncile grele sau de a se angaja în sectorul agricol.
„Pentru ei e o rușine să muncească așa ceva, e o rușine să fie tractoriști. Și cumva unii cred că dacă lucrează tractoriști vor fi exploatați. Nu, nici vorbă. La mine, dacă ești tractorist și nu numai, ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar nu abuza de asta. Nu zice nimeni să nu aprinzi o țigară, dar muncește și fii serios”, spune Dan Câmpean, fermier, care a subliniat că cei care fac ore suplimentare ajung să câștige şi mai mult, potrivit adevărul.ro.
Foarte puțini elevi doresc un viitor în agricultură în zilele noastre
În România sunt 58 de licee cu profil agricol înregistrate la ora actuală. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu. Cei mai mulți vor doar sa aibă 12 clase, indiferent de profil.
„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad.
Ai mai putea citi: Meteo Paște 2024. A fost actualizată prognoza ANM pentru următoarele 4 săptămâni