- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Joburile viitorului, din perspectiva tinerilor de astăzi. Tot mai mulți dintre ei visează la o carieră în Tik Tok sau Youtube

28 Jul, 23:20 • Fundeanu Madalina
Joburile ideale ale tinerilor din ziua de azi. Din ce în ce mai mulți vor să-și construiască o carieră în IT sau social-media.
Joburile viitorului, din perspectiva tinerilor de astăzi. Tot mai mulți dintre ei visează la o carieră în Tik Tok sau Youtube

Un studiu realizat de curând de către Cult Market Research pentru ING Hubs România dezvăluie preferințele și perspectivele tinerilor din România în ceea ce privește educația și joburile lor de vis, conform PlayTech.ro.

Joburile ideale ale tinerilor din ziua de azi

IT și telecomunicațiile se află pe primul loc în topul joburilor preferate de tinerii români. Mai exact, 62% dintre liceeni preferă domeniul IT și telecomunicațiilor ca opțiune de carieră principală.

De asemenea, aceștia manifestă un interes crescut și pentru conținutul audio/video pe social media. Astfel, 29% sunt de părere că dezvoltarea de conținut audio sau video pe platforme precum YouTube, TikTok sau Twitch ar fi o opțiune de carieră atractivă.

Liceenii admit că joburile viitorului vor necesita atât abilități tehnice, cât și interpersonale. Aptitudinile de comunicare, munca în echipă și gândirea creativă sunt considerate cele mai importante elemente pentru a atinge succesul profesional.

Criteriile cheie sunt perspectivele de angajare și câștigurile financiare, iar un procent uriaș de 71% dintre tineri iau în considerare perspectivele de angajare și câștigurile financiare atunci când își aleg facultatea sau domeniul de studiu.

Tinerii au un interes crescut pentru studiile superioare. 86% doresc să urmeze studii superioare, iar 68% dintre aceștia se orientează către domeniul IT.

Liceenii sunt conștienți că succesul la viitoarele joburi necesită atât competențe tehnice, cât și abilități interpersonale.

Citește și: Salariu mediu anual de 82.865 de euro pentru persoanele care vorbesc limba română în Spania. Ce joburi sunt disponibile

Joburile viitorului pentru tineri
Joburile viitorului pentru tineri

Peste 40% dintre elevi vor să se specializeze în străinătate

În ceea ce privește reîntoarcerea în țară, 40% dintre aceștia și-au manifestat dorința de a se întoarce în România după finalizarea studiilor în străinătate.

Cât despre preferințele pentru lucrul hibrid, 47% spun că preferă un program hibrid (de la birou și de acasă), iar 30% ar opta pentru un program de lucru mai scurt, de patru zile pe săptămână.

Studiul pune accent pe importanța abordării laolaltă, multidisciplinare a educației și pregătirii pentru carieră. Elevii de liceu recunosc că joburile viitorului necesită o fuziune între expertiza tehnică și abilitățile interpersonale, evidențiind necesitatea unei pregătiri ample și echilibrate.

Pe de altă parte, este un motiv de îngrijorare faptul că mulți dintre copiii din ziua de astăzi preferă să folosească resursele oferite de TikTok și YouTube pentru a câștiga bani fără un efort prea mare.

Vezi și alte știri: Românii preferă joburile remote, în locul muncii de la birou. „Bătălia” pe posturile remote scoase pe piață de companii