- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câştigurile din jocurile de noroc care depăşesc 1000 de lei, impozitate cu 40%. Când va intra în vigoare modificarea

15 Nov, 22:17 • Stefan Simion
Jocurile de noroc care depăşesc 1.000 de lei ar putea fi impozitate de anul viitor, după ce PSD a propus impozitarea cu 40% a câştigurilor mai mari de 1000 de lei.
Câştigurile din jocurile de noroc care depăşesc 1000 de lei, impozitate cu 40%. Când va intra în vigoare modificarea

Până acum, câştigurile care depăşeau 6.700 de lei erau impozitate cu 40%. În noua variantă a legii, orice câștig de peste 1.000 de lei va fi impozitat cu 40%. De asemenea, câștigurile mai mici de 1.000 de lei vor fi impozitate cu 3%. De la 1 august 2022 se aplică următorul barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

  • 3% până la 10.000, inclusiv
  • 300 de lei + 20 % pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000, până la 66.750 inclusiv
  • 11.650 de lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750

Câştigurile din jocurile de noroc care depăşesc 1000 de lei, impozitate cu 40%

Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecasre plată indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv. În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 1.000 de lei inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc”, arată amendamentul propus de PSD.

Referitor la propunerea de modificarea a cuantumului taxelor specifice activităţilor din domeniul jocurilor de noroc, de precizat este faptul că prin creşterea nivelului acestora conform celor de mai jos, se estimează o influenţă pozitivă asupra creşterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%. Astfel, pentru restul anului 2022 şi anul 2023 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să crească cu suma de 530,4 milioane lei, exclusiv veniturile din amenzi contravenţionale„, se menţionează în Ordonanţa privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Citeste si Impozitele pe proprietate nu se mai majorează până în 2025. De teama să nu fie „taxați” de populație, PSD și PNL așteaptă să treacă alegerile din 2024

Conform documentului, 98,8% din taxele percepute pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, taxa de acces, precum şi din alte taxe prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă se constituie venit la bugetul de stat, iar 1% din aceste taxe se constituie ca venit al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi 0,2% ca venit al Comitetului Naţional Paralimpic.

Din considerente de ordin bugetar, se impune ajustarea taxelor din domeniul jocurilor de noroc, astfel încât cuantumurile propuse să reflecte noile realităţi economice şi sociale, pentru asigurarea unui raport echilibrat între necesităţile de ordin bugetar şi protecţia persoanelor care participă la jocurile de noroc„, se mai precizează în document.

Jucătorii împătimiţi care îşi declară dependenţa vor apărea într-un registru al sălilor de jocuri

Decizia vine la scurt timp după ce o nouă lege care vizează industria jocurilor de noroc a fost adoptată de Parlament. Prin această lege li se oferă ocazia celor împătimiți de jocurile de noroc să scape de acest viciu. Practic, dacă îşi declară dependenţa, ei vor apărea într-un registru pe care trebuie să-l ţină administratorii sălilor de jocuri. Aceştia din urmă vor fi obligaţi să nu-i mai primească. Fiecare operator va trebui să păstreze timp de cinci ani baza de date.

Modificarea Codului Fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2023, va cuprinde și un impozit nou aplicat pentru câștigurile din jocurile de noroc.

Citeste si CTP ironizează impozitarea bacşişului: „Bacşişul se dă cu hârtii. Dacă pui cardul pe fruntea lăutarului, cade, nu-l ţine scuipatul”

Ce taxe plătesc firmele de jocuri de noroc

În ceea ce priveşte taxele anuale aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc, pentru jocurile loto se achită 135.000 euro, pentru pariurile mutuale suma de 54.000 euro, pentru pariurile în cotă fixă şi pentru pariurile în contrapartidă (câte 100.000 euro), pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor (115.000 euro), pentru jocurile caracteristice clubului de poker (17.500 euro), pentru jocurile tip slot-machine (75.000 euro), pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc (11.500 euro).

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult