- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Județele cu cele mai mari pensii medii din România. Diferențele sunt și de 1.500 de lei pe lună

01 Aug, 21:03 • Preda Silvia
Harta pensiilor în România. Diferența dintre pensiile medii este una extrem de mare de la un județ la altul.
Județele cu cele mai mari pensii medii din România. Diferențele sunt și de 1.500 de lei pe lună

Cele mai mari pensii medii din România sunt în județele Gorj și Hunedoara. Acestea sunt întrecute doar de pensia medie din Sectorul 1 al Capitalei, care depășește suma de 3.400 de lei, informează stirileprotv.ro.

În Botoșani sau Giurgiu, pensionarii ajung cu greu la o pensie medie de 1.800 de lei.

Cifrele publicate de Casa Națională de Pensii arată că doar în sectorul 1 al Bucureștiului și alte trei județe, printre care Gorj și Hunedoara, pensia medie depășește suma de 2.500 de lei.

În Moldova, Maramureș și o parte din sudul țării, pensionarii primesc lunar sume cu puțin peste 1.000 de lei. Diferențele sunt mari.

Citește și: Pensii 2024. Punctul de pensie creşte la 2.340 de lei! Veniturile PENSIONARILOR se vor majora cu 33%. Cum se calculează pensiile din septembrie

Avem o discrepanță normală, dat de faptul că sistemul public de pensii este bazat pe principiul contributivității. Așa că o persoană care în timpul salarizării are un venit mai mare este normal să aibă și o pensie mai mare.

Dacă ne uităm și la discrepanța de la nivelul produsului intern brut per cap de locuitor, vedem că lucrurile sunt destul de asemănătoare și avem o situație în care, de exemplu, Bucureștiul are un produs intern brut per capita de 5 ori mai mare decât Vasluiul”, spune Andreea Nica, vicepreședinte CFA România.

pensii
pensii

Majoritatea pensionarilor va avea parte de măriri, începând cu luna septembrie a acestui an. Documentele vor fi eliberate de casele teritoriale de pensii și distribuite apoi prin Poșta Română.

Deciziile de recalculare cu noile pensii vor ajunge la pensionari între 15 și 31 august, iar primele plăți vor fi făcute în septembrie, transmit autoritățile.

Din cei aproape 5 milioane de pensionari, peste 3 milioane vor avea pensii mai mari

Casa Națională de Pensii anunță că a tipărit deja deciziile de recalculare a pensiilor

și le-a trimis deja către Poșta Română. Documentele vor ajunge la pensionari în perioada 15 – 31 august, acestea conținând detalii despre noua valoare a pensiilor, precum și despre numărul punctelor de stabilitate acordate. Cei care nu au depus la dosare documente precum acordul global sau alte sporuri, vor avea totuși parte și de mica recalculare.

Vezi și: O nouă majorare neașteptată a pensiilor. Daniel Baciu: „Avem termen de 6 luni de zile”