Un raport recent realizat de Institutul Național de Statistică (INS) a evidențiat județele din România cu cele mai ridicate rate ale șomajului, iar situația este alarmantă. Conform statisticilor, țara se confruntă cu un număr îngrijorător de șomeri, depășind 460.000, ceea ce reprezintă o rată generală a șomajului de 5,4%. Cu toate acestea, în 11 județe, șomajul depășește media națională, ajungând până la 9%. Cauzele acestei crize sunt multiple: o industrie slabă, lipsa locurilor de muncă corelate cu numărul mare de locuitori, și lipsa de investiții în regiunile rurale, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Un nou proiect ce prevede un supliment de 5.000 de lei pentru șomeri, a generat mai multe nemulțumiri și controverse
foto: șomeri
Vaslui continuă să fie județul cu cele mai mari rate ale șomajului, cu 9,2%, fiind urmat de Teleorman (8,8%), Dolj (8,6%) și Mehedinți (8,3%). La polul opus, Bucureștiul are doar 0,4% șomeri, fiind urmat de județele Timiș, Cluj și Constanța, care se află într-o situație mai favorabilă. În ciuda acestui tablou sumbru la nivel național, la nivel global, lucrurile nu sunt mai bune.
Conform unui raport al FMI, se estimează că până în 2030, oferta de locuri de muncă la nivel mondial va crește cu doar 0,3%, iar majoritatea noilor intrări pe piața muncii vor veni din țări precum India și Africa sub-sahariană.
Un alt fenomen îngrijorător este situația șomerilor peste 50 de ani. Aceștia au o probabilitate de cinci ori mai mare să rămână șomeri pentru mai mult timp comparativ cu tinerii sub 25 de ani, iar această categorie de vârstă reprezintă peste 100.000 de cetățeni în această situație. Pe de altă parte, tinerii șomeri revin pe piața muncii mai repede, în termen de maximum un an, iar în cazuri rare (sub 4%), revin într-o perioadă de mai puțin de o lună.
În plus, FMI atrage atenția asupra pierderii treptate a anumitor locuri de muncă, precum cele de casieri sau vânzători de bilete, care vor fi înlocuite de inteligența artificială, ceea ce va duce la dispariția a aproximativ 40% dintre aceste joburi în următorii ani.
Te-ar mai putea interesa și: Bonusul de 1.000 de euro pentru șomerii din Germania creează dispute. Partidele contestă planul Ministerului Economiei