O analiză recentă a unei platforme imobiliare arată că prețul caselor din localitățile din jurul marilor orașe din țară au crescut considerabil, media prețurilor depășind pragul de 2.000 de euro pe metrul pătrat. Aceasta este o creștere semnificativă comparativ cu media prețurilor din București, unde prețul mediu este de aproximativ 1.700 de euro pe metrul pătrat, arată Wall Street.ro.
Cele mai scumpe case de vânzare se găsesc la marginea orașului Cluj-Napoca și în imediata apropiere a Bucureștiului, conform datelor centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Singurele două localități unde prețul pe metrul pătrat depășește 2.000 de euro sunt Feleacu și Sălicea, ambele situate în județul Cluj. Anul trecut, aceste localități dominau topul național, însă prețurile abia depășeau 1.900 de euro pe metrul pătrat.
Analiza arată o discrepanță semnificativă legată de prețul caselor din localitățile care înconjoară Capitala. Astfel, cei care doresc să se mute la periferia Bucureștiului plătesc cel mai mult pentru proprietățile situate în nordul orașului, în Voluntari. Oferta extrem de variată din zonă face ca unele dintre cele mai ieftine proprietăți incluse în studiu să se găsească tot în apropierea Capitalei, în special în zona de sud.
În mod similar, cele mai scumpe case din Timișoara se găsesc în nordul orașului, în Dumbrăvița, iar în Brașov, cele mai mari prețuri pentru locuințe sunt în Cristian.
Cumpărătorii care aleg o casă în apropierea Brașovului plătesc cel mai puțin dacă se orientează spre locuințele din Codlea, unde prețul pe metrul pătrat este sub 1.000 de euro. O alternativă pentru cei cu bugete reduse este Tărlungeni.
Cei care doresc să se mute lângă Timișoara, dar nu vor să cheltuiască mult, ar trebui să își orienteze căutările spre Sânmihaiu Român sau Remetea Mare. Anul trecut, existau mai multe opțiuni accesibile pentru cei care doreau o proprietate la marginea orașului de pe Bega.Cele mai scumpe case vechi, construite înainte de 2020, se găsesc în Feleacu (Cluj), unde prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți ajunge la 2.457 de euro pe metrul pătrat.
Te-ar putea interesa și: Piața imobiliară din România, creștere explozivă. Românii au făcut cu 50% mai multe tranzacții în aprilie față de anul trecut
În ceea ce privește suprafața de teren aferentă locuințelor scoase la vânzare în primul trimestru din 2024, aflăm că proprietarii solicită cele mai mari prețuri pentru proprietățile cu cele mai generoase suprafețe de teren, de cel puțin 500 mp, în Feleacu (Cluj, 2.160 euro/mp).
De asemenea, cele mai mici prețuri în Bragadiru (Ilfov, 1.040 euro/mp); cumpărătorii interesați de case cu terenuri de 250-500 mp plătesc cel mai mult pentru acestea în Dezmir (Cluj, 1.787 euro/mp) și cel mai puțin în Pantelimon (Ilfov, 1.037 euro/mp); casele vechi cu cele mai mici suprafețe de teren (100-250 mp) se vând cel mai scump în Voluntari (Ilfov, 1.860 euro/mp) și cel mai ieftin în Bragadiru (Ilfov, 1.101 euro/mp).
În ceea ce privește suprafața de teren care a venit la pachet cu casele scoase la vânzare în primul trimestru din 2024, proprietarii solicită cele mai mari prețuri pentru proprietățile noi cu terenuri de cel puțin 500 mp în Dumbrăvița (Timiș, 2.457 euro/mp) și cele mai mici prețuri în Tărlungeni (Brașov, 1.275 euro/mp).
Casele noi cu terenuri de 250-500 mp sunt scoase la vânzare cu cele mai mari prețuri în Voluntari (Ilfov, 1.903 euro/mp) și cu cele mai mici prețuri în Popești-Leordeni (Ilfov, 1.022 euro/mp); proprietățile noi cu terenuri cuprinse între 100-250 mp se vând cel mai scump în Voluntari (Ilfov, 1.742 euro/mp) și cel mai ieftin în Berceni (Ilfov, 1.010 euro/mp).