În ultimii ani, arenda medie a fost de 100 de euro pe hectar, după cum arată datele Eurostat, conform datelor declarate la Agenția Națională de Administrare Fiscală au fost de aproximativ 4,4 milioane de hectare de teren agricol arendate. Cu toate acestea însă, conform ZF, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu deține informații cu privire la numărul de contracte de arendă.
Aproximativ 4,4 milioane de hectare de teren sunt date în arendă, adică jumătate din terenurile agricole din România, iar proprietarii încasează în medie 100 euro/ha, dar în Italia sau Olanda arenda medie este de 800 de euro/ha, conform ultimelor date de la Eurostat.
Ai mai putea citi: Românii se întreabă dacă pot obține fonduri europene pentru achiziția unui teren agricol! Un specialist lămurește problema
„În România, suprafaţa arendată este jumătate din suprafaţa agricolă. Cuantumul arendei a crescut şi în România de-a lungul anilor, la o medie de 100 euro/ha, conform statisticilor Eurostat, dar rămânem în continuare la coada clasamentului. Astfel, la o medie 100 euro/ha, luând în calcul veniturile brute din contractele de arendă de la ANAF, avem 4,37 milioane de hectare date în arendă“, spune Ioana Arsenie, strateg fianciar în cadrul Trusted Advisor.
Potrivit sursei citate, suprafaţa de teren agricol de la nivel naţional este de 13,5 milioane de hectare, dar aceasta nu este lucrată în totalitate. În acest context, consultantul Ioana Arsenie, care are o experienţă de aproape 10 ani şi în zona de finanţe din agrobusiness, a luat în calcul doar suprafaţa lucrată efectiv.
„Productivitatea redusă circa 4 t/ha pentru grâu la nivel de medie naţională poate să justifice de ce arenda este atât de redusă comparativ cu ţările din vest (de exemplu, în Italia media arendei este 837 euro/ha, iar în Olanda de 824 euro/ha – n. red.). Există excepţii şi în România, adică sunt valori ale arendei ridicate, pe terenuri comasate, acolo unde managementul fermei se face la nivel profesionist şi avem performanţă, din care rezultă productivitate şi profitabilitate“, a afirmat Ioana Arsenie.
Cum se impozitează veniturile în arendă? Ei bine, în prima etapă se reţine la sursă 10% de către plătitorii de venit, însă aceasta după aplicarea cotei forfetare de 40%. Mai exact, datorită deducerii din baza de calcul, impozitul real este în cuantum de 6% din venitul brut din arendă, a explicat Ioana Arsenie.
„Compania care ia teren în arendă şi plăteşte 100 de lei, de exemplu, conform contractului, de fapt, net plăteşte 94 de lei. Arendaşul declară şi plateşte lunar impozitul reţinut pentru contractele de arendă. Aplicarea cotei forfetare de 40% era valabilă şi pentru chiriile de casă, de exemplu, dar s-a scos de la 1 ianuarie 2023”, mai anunță sursa citată.
Vezi și: Schimbare majoră în România! Se scumpesc terenurile agricole, în plină criză economică