Kelemen Hunor nu are vești prea bune pentru români! În plină criză energetică provocată de ignoranța Rusiei de a-și onora contractele de livrări de gaze, ca răspuns la sancțiunile impuse din cauza invadării Ucrainei, mai multe state au raportat probleme atunci când vine vorba despre companiile care nu mai fac față facturilor la energie. În această seară, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, viceprim-ministrul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre teama românilor atunci când vine vorba de raționalizare, dar și despre companiile care nu mai pot fi salvate în actuala criză energetică.
Întrebat dacă va fi vorba despre un consum dirijat, după norme bine stabilite, Kelemen Hunor a tranșat subiectul și a transmis că nu sunt motive de îngrijorare în acest sens. Cu toate acestea însă, Kelemen Hunor nu are previziuni prea bune în legătură cu firmele afectate de criza energetică, așa cum este cazul Azomureș.
„Nu există un astfel de scenariu. Nu există raționalizare. Și noi si colegii din coaliție am fi dorit să salvăm pe toți. Nu va fi posibil. De ce sa mințim? De ce să nu spunem adevărul? De exemplu, Azomureș, nu putem salva. Nu exista bani publici pentru a salva acest sector. Din păcate, au oprit și alții fabricile de îngrășăminte artificiale”, a transmis Kelemen Hunor, la Antena 3.
Amintim că încă din 2021, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, Azomureș, a confirmat suspendarea temporară a producției de îngrășăminte, pe fondul crizei energetice și a creșterilor de preț pentru gazele naturale. Ei bine, încă din acel moment, compania a mai funcționat doar două luni și jumătate, pe parcursul acestui an, însă cantitățile de îngrășăminte produse nu vor reuși să acopere nevoile pe care fermierii le au.
Citește și: Prognoză sumbră a Institutului Economic German, pentru 2023. Țara se îndreaptă rapid spre recesiune
De curând, Azomureș a ieșit public cu declarații și a confirmat o nouă reducere a activității. În acest sens, șansele de reluare a activității nu sunt foarte mari. În emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, o fost cel care a confirmat informațiile din spațiul public.
„Din păcate, anul acesta am funcționat două luni și jumătate, iar în acest moment suntem cu producția oprită complet; 225 de colegi sunt afectați în mod direct, pentru ei am identificat două soluții: una dintre ele era detașarea către alte platforme din Târgu Mureș sau din județ, o parte din ei au acceptat și rămân salariați Azomureș, iar ceilalți sunt în șomaj tehnic.
Producția este oprită complet, mentenanța s-a redus cu 30%, pentru că trebuie să pregătim instalațiile pentru sezonul rece, mai ales pentru că targetul nostru este ca oricând va fi posibil din punct de vedere economic, să repornim 50% din activitate. Gândiți-vă că în această perioadă ne pregăteam pentru campania de primăvară în mod normal”, a precizat Ovidiu Maior.
Cât despre stocurile de îngrășăminte de la Azomureș, reprezentantul companiei a explicat că este posibil ca anumite produse să se mai găsească pe piață, dar în mici cantități. Cât despre viitor, nu se știe ce se va rezerva.
„Se poate să mai fie stocuri pe piață de produse de la Azomureș, din acele două luni și jumătate în care am produs, iar în acest moment ar mai putea exista pe piață și îngrășăminte importate, pe care le-am ambalat la Azomureș și le-am distribuit în anumite județe din țară, dar cantitățile sunt foarte mici față de cât am fi produs în mod normal”, a mai precizat Ovidiu Maior pentru AGRO TV.
Mai poți citi: Marius Budăi face anunțul serii pentru români! „De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România”