- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pericolele consumului de ketchup din comerţ. Ce otrăvuri au fost descoperite în 100 de grame de produs

07 Feb, 08:32 • Cornel Ghimeșan
Românii sunt mari amatori de ketchup, unul dintre cele mai populare sosuri, dar puțini știu la ce riscuri își expun sănătatea consumând variantele din comerț. Dragoș Pătraru a tras un semnal de alarmă în cadrul emisiunii sale, "Starea Sănătății".
Pericolele consumului de ketchup din comerţ. Ce otrăvuri au fost descoperite în 100 de grame de produs

La ce pericol îți expui sănătatea dacă mănânci ketchup din comerț. Dragoș Pătraru a dezvăluit ingredientele ascunse din acest produs după ce a analizat mai multe mărci de ketchup disponibile în supermarketuri.

„Sunt zeci de mărci de ketchup în supermarket și nu ar fi dacă nu ar exista atâta cerere. Unele variante nu cred că au văzut vreodată roșii”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.

Acesta a descoperit că majoritatea conțin cantități mari de zahăr. Potrivit acestuia, la 100 de grame de ketchup se regăsesc până la 20 de grame de zahăr, ceea ce depășește cu mult doza zilnică recomandată pentru un copil.

„La 100 de grame de ketchup, avem până la 20 de grame de zahăr, sub diverse forme. Asta înseamnă enorm. Dacă un copil în ziua respectivă mănâncă porția asta de ketchup, care este de 5 ori mai mare decât doza recomandată de unul dintre producători, atunci el ar trebui să nu mai mănânce niciun fel de zahăr în ziua respectivă. Ei bine, asta nu se întâmplă pentru că un copil ia azi din toate alimentele procesate foarte mult zahăr”, a mai transmis Dragoş Pătraru.

Citeşte şi: Funcţiile secrete din Waze. Cum să eviţi radarele şi blocajele rutiere

În acest caz, Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 17 tipuri de ketchup din comerț și a ajuns la concluzii alarmante: „Cantitatea de zahăr per unitatea de vânzare variază între 12 linguriţe şi 26 de linguriţe. La 71% dintre produsele analizate s-a folosit zahăr. La 65% dintre produsele analizate s-au folosit conservanţi, iar la 53% dintre acestea s-au folosit câte 2 conservanţi. La 35% dintre produsele analizate s-a folosit aroma de tomate. La 24% dintre produsele analizate s-au folosit îndulcitori artificiali, respectiv sucraloza la 12% dintre produsele analizate şi acesulfam de potasiu la 12% dintre produsele analizate”.

Citeşte şi: O mare bancă din România se închide la 11 martie 2025. Ce se întâmplă cu banii clienţilor, data-limită până la care pot fi retraşi

Pentru a evita aceste riscuri pentru sănătate, medicii recomandă variante mai sănătoase, precum prepararea ketchup-ului acasă, din roșii proaspete și condimente naturale, alegerea variantelor bio, fără zahăr adăugat și fără conservanți artificiali, citirea atentă a etichetelor pentru a evita produsele cu adaos mare de zahăr și aditivi nocivi.

 Cartierul din Bucureşti în care preţurile apartamentelor cu 3 camere au explodat. Creşteri de zeci de mii de euro

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult