Noul act normativ semnat de Klaus Iohannis prevede că victimele unor infracțiuni grave, cum ar fi tentativă de omor, vătămare corporală sau agresiune sexuală, au dreptul la asistență juridică gratuită pe toată durata procesului penal, în limita a cinci salarii de bază minime brute pe țară, stabilite la data solicitării. În cazul în care inculpatul este condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, victimele și familiile acestora vor fi notificate în caz de eliberare sau evadare a agresorului, în conformitate cu prevederile codului de procedură penală, scrie Capital.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea
Trebuie menţionat că asistența juridică gratuită acoperă și faza de executare silită a hotărârii judecătorești, adică procesul prin care victimele pot obține despăgubiri financiare stabilite prin decizia instanței. Dacă intervin probleme neprevăzute sau întârzieri, victima poate solicita prelungirea asistenței, fără să depășească însă dublul limitei de cinci salarii minime.
Citeşte şi: Europa, în paradox ecologic. 39 de miliarde necesare pentru emisii zero, dar încă susține transportul pe combustibili fosili cu 24 de miliarde de euro!
Prin această nouă lege se urmăreşte, astfel, luarea de măsuri suplimentare pentru victimele agresiunilor sexuale, cu precădere minori, garantându-le sprijin legal și acces la consiliere, ajutându-i să depășească mai ușor peste trauma suferită și dificultăţile judiciare.
Citeşte şi: Numărul de firme cu capital străin înființate în România în primele 3 trimestre ale anului 2024 a scăzut față de perioada similară a anului trecut
Acordarea asistenței juridice gratuite va fi finanțată din bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Justiției, ceea ce reflectă angajamentul statului român de a sprijini victimele și de a întări protecția acestora.