- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis a promulgat legea care face ca o taxă să scadă de la începutul anului 2025

10 Oct, 12:04 • Russo George
Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care reintroduce cota redusă de TVA de 9% pentru hrana albinelor, ca măsură de sprijin pentru apicultorii români afectați de dificultăți economice și climatice.
Klaus Iohannis a promulgat legea care face ca o taxă să scadă de la începutul anului 2025

Legea promulgată de Iohannis, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025, modifică Codul fiscal și corectează creșterea temporară a TVA-ului la 19%, aplicată în 2024. Această creștere a pus o presiune suplimentară asupra apicultorilor, deja afectați de condițiile meteorologice nefavorabile și de concurența neloială a mierii importate din afara Uniunii Europene.

Anul 2024 a fost unul dificil pentru sectorul apicol din România, marcat de fenomene meteorologice extreme care au redus semnificativ producția de miere.

„Anul 2024 a fost marcat de o serie de evenimente meteorologice extreme care au afectat drastic producția apicolă. În Europa și nu numai, condițiile atmosferice, schimbările de climă provoacă mari probleme familiilor de albine și, din păcate, nici România nu face excepție. În acest an, am pierdut cam 40-45% din producția de miere la nivel național”, a declarat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), potrivit publicației Puterea.

Primele culesuri din 2024, precum cel de rapiță și salcâm, au suferit pierderi majore, unele zone raportând o scădere de până la 70%. Producția de miere de tei și floarea-soarelui a fost, de asemenea, grav afectată de temperaturile extreme.

„Producția a fost afectată începând cu primul cules, cel de rapiță, continuând cu cel de salcâm, unde producția a fost calamitată până la 70% în unele zone, teiul la fel, iar la floarea-soarelui producția a fost compromisă în cea mai mare parte a țării din cauza temperaturilor excesive”, a explicat Ioan Fetea.

Legea îi ajută pe apicultori să facă față importurilor de miere ieftină din Ucraina și China

Pe lângă problemele climatice, apicultorii români se confruntă și cu o concurență neloială din partea mierii importate din afara Uniunii Europene, în special din Ucraina și China, care este vândută la prețuri foarte mici.

„Mierea care intră și în România și se valorifică pe rafturile magazinelor mari este o miere-amestec cu miere din Ucraina sau din China, amestecuri care nu au nimic cu calitatea deosebită pe care o are produsul românesc, dar prețurile la care acestea sunt importate sigur că fac o concurență acerbă produsului românesc”, a explicat președintele ACA.

Apicultorii români au cerut sprijin financiar de la stat, propunând o subvenție de 10 euro pentru fiecare familie de albine, avertizând că fără acest sprijin, multe familii de albine ar putea fi pierdute, ceea ce ar agrava situația din sectorul apicol. Cheltuielile tot mai mari necesare pentru menținerea stupinelor și scăderea producției au făcut imposibilă susținerea activităților fără intervenția statului.

„Suntem în al treilea an în care exporturile de miere au scăzut foarte mult, iar apicultorii trebuie să facă față acestor provocări legate de valorificarea mierii”, a mai adăugat Ioan Fetea.

Președintele ACA a subliniat că mierea importată din afara UE este vândută la prețuri mult mai mici decât mierea românească, ceea ce afectează grav capacitatea producătorilor locali de a concura.

„Astăzi se importă cu 6-7 lei kilogramul de miere, iar pe noi ne costă aproape dublu, undeva la peste 12-13 lei un kilogram de miere”, a explicat Ioan Fetea, subliniind dificultățile cu care se confruntă apicultorii români în fața concurenței extracomunitare.

Citește și: Alocațiile cresc, din 2025! Noua sumă pe care o vor primi copiii peste câteva luni