- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis a promulgat legea! Magazinele nu mai au voie să risipească alimentele. Se dau amenzi de până la 20.000 de lei

15 Mar, 14:22 • Fundeanu Madalina
O nouă lege care stopează risipa de alimente a fost promulgată. Sunt vizate magazinele. restaurantele și cantinele.
Klaus Iohannis a promulgat legea! Magazinele nu mai au voie să risipească alimentele. Se dau amenzi de până la 20.000 de lei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia magazinele sunt obligate să vândă cu preţ redus alimentele aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate şi să doneze produsele pe care nu le mai comercializează, conform informațiilor transmise de știripesurse.ro.

O nouă lege care stopează risipa de alimente a fost promulgată

Prin urmare, consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la produse înainte de data expirării. Amenda pentru nerespectare a acestei reguli poate ajunge până la 20.000 de lei.

În cazul în care produsele alimentare nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcţionate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost sau biogaz.

Sunt vizate și restaurantele și cantinele

Noua lege promulgată modifică și completează Legea nr. 217/2016 în ceea ce privește diminuarea risipei alimentare și vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.

Citește și: Cireşe la 249 de lei kilogramul. Aprozarul care a scăzut preţul cu 1 leu

risipă de alimente
risipă de alimente

Amenzi colosale pentru nerespectarea legii

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.

ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a precizat Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului.

În cazul nerespectării acestor prevederi, amenzile sunt cuprinse între 10.000 lei la 20.000 lei.

Platformă națională de raportare a datelor privind risipa alimentară

Ministerul Agriculturii a anunțat că va crea o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de produse care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse.

Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a mai declarat Diana Buzoianu.

Vezi și: Ministerul Sănătăţii anunţă indemnizaţii de 1.000 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează gărzi