Klaus Iohannis a oferit, joi, 1 februarie, noi declarații despre aderarea, cu drepturi depline, a României la Spațiul Schengen. Potrivit președintelui, acesta este următorul pas naturalm, scrie Capital.ro.
Joi, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a punctat faptul că integrarea completă a României în zona Schengen reprezintă un pas inevitabil. Potrivit lui, acest pas ar trebui să aibă loc în cel mai scurt timp posibil. El a subliniat că, în viziunea sa, accentul cade mai degrabă pe implementare decât pe noi discuții.
Declarațiile au fost făcute înaintea participării președintelui la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu este indicat să ne gândim la necesitatea unor mari întruniri ale partidelor europene pentru a discuta probleme bilaterale.
Șeful statului a mai spus că negocierile au loc în permanență la nivelurile corespunzătoare. Președintele a precizat că nu poate confirma dacă va avea sau nu o discuție cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, despre problema Schengen la Congresul PPE, din luna martie a acestui an.
„Nu este bine să ne imaginăm că avem nevoie de mari întruniri ale unor partide europene ca să discutăm chestiuni bilaterale. Negocieri se poartă tot timpul, la nivelurile potrivite, şi nu pot să vă spun dacă vom avea sau nu vom avea o discuţie pe această temă. (…)
Pentru mine, este mult mai importantă soluţia decât discuţia, într-un anumit moment. Eu cred că intrarea României cu totul, în spaţiul Schengen, este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede”, a declarat Iohannis.
Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European: România face deja foarte multe pentru Ucraina și e dispusă să continue ajutorul
Andrei Novakov, europarlamentar bulgar din partea PPE/GERB, este de părere că Bulgaria și România vor beneficia de o accelerare a procesului de aderare la zona Schengen.
Până la sfârșitul anului curent, se estimează că Bulgaria va fi integrată în zona Schengen, inclusiv în ceea ce privește frontiera terestră.
Andrei Novakov a declarat că economia bulgară înregistrează pierderi semnificative zilnic, estimate la mii de euro. Acest lucru se întâmplă din cauza întârzierilor la punctele de frontieră terestre din Europa.
Europarlamentarul își exprimă speranța că până la sfârșitul anului, atât Bulgaria cât și România vor deveni state membre cu drepturi depline în cadrul zonei Schengen.
„Mă aştept să intrăm în Schengen cât mai curând posibil. Având în vedere faptul că ne aşteptăm să intrăm în zona euro de la 1 ianuarie 2025, este un termen limită rezonabil”, a declarat el.