- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis, fără funcția de președinte și dator la stat! Trebuie să dea înapoi 300.000 de euro primiți din chirii

25 Sep, 15:47 • Bumbeneci Diana
Decizie definitivă în instanță nu este una favorabilă pentru Klaus Iohannis. Președintele trebuie să dea înapoi 300.000 de euro primiți din chirii
Klaus Iohannis, fără funcția de președinte și dator la stat! Trebuie să dea înapoi 300.000 de euro primiți din chirii

Președintele Klaus Iohannis trebuie să dea înapoi aproximativ 300.000 de euro, bani primiți din chirii, a decis miercuri definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție. La suma inițială de 260.000 de euro, pe care președintele trebuie să o restituie, se adaugă alte sume accesorii, adică penalități și taxe. Banii vor fi recuperați de ANAF.

Klaus Iohannis, fără funcție și dator la stat

ÎCCJ a publicat, miercuri, decizia în cazul unui litigiu deschis în 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru 35 – care i-a aparținut lui Carmen Iohannis și familiei Baștea.

Rodica Baștea a contestat cu recurs la ÎCCJ deciziile instanțelor inferioare, prin care și acest imobil intra în proprietatea statului român, pe 6 septembrie anul trecut. Până pe 18 iunie anul acesta, dosarul a stat în procedura de filtru pe rolul ÎCCJ. Pe 18 iunie, completul format din 3 judecători al ÎCCJ a admis în principiu cererea de recurs și a stabilit termen pentru marți, 24 septembrie.

Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”, se arată în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ.

Vezi și: Credite fără dobânzi mari! Președintele Klaus Iohannis a promulgat oficial legea

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

De unde a pornit procesul

Este vorba despre o decizie definitivă prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de Rodica Baștea, o femeie din America, prietenă de familie cu Klaus Iohannis, cea care deschisese un proces prin care solicita anularea actelor de moștenitor al statului român vizavi de un imobil din Sibiu pe care l-a cumpărat familia Iohannis de la Ion Baștea, soțul acestei femei care a deschis procesul.

Practic, statul român poate să treacă acum la recuperarea a aproximativ 300.000 euro pe care Klaus Iohannis i-ar fi încasat drept chirie de la două imobile care au fost cumpărate de la aceeași familie de către Klaus Iohannis. E vorba de un imobil de pe strada Magheru din Sibiu și despre un altul în care se afla, în fapt, un spațiu comercial de pe Nicolae Bălcescu.

Astfel, potrivit acestei decizii, un notar public din Sibiu trebuie să deschidă o procedură de succesiune prin care statul român să fie declarat moștenitor al imobilelor.

Statul român, prin ANAF, poate să treacă la recuperarea de la Klaus Iohannis a sumei impresionante de bani. Dacă președintele nu plătește acești bani se poate recurge la poprire.

Ai putea citi și: Decizie majoră în PSD. Vot final pentru proiectul de lege care îi permite lui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult