- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis, în Dubai! Acesta a adus numai cuvinte de laudă României: „Peisajul inovației verzi din România este foarte dinamic.”

04 Dec, 15:17 • Oprea Alina
Președintele României, Klaud Iohannis, se află în Dubai, iar acesta a susținut o alocațiune prin intermediul căreia a găsit prilejul de a aduce numai vorbe bune la adresa României!
Klaus Iohannis, în Dubai! Acesta a adus numai cuvinte de laudă României: „Peisajul inovației verzi din România este foarte dinamic.”

Klaus Iohannis, Președintele României, a susținut, în decursul zilei de 4 decembrie 2023, o alocațiune în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum 2023”, la Dubai, Emiratele Arabe Unite, a informat Administrația Prezidențială.

Ai putea fi interesat și de: Klaus Iohannis, vizită în Emiratele Unite Arabe! Întrevedere cu reprezentantul Președintelui SUA, John Kerry!

Alocațiunea Președintelui Klaus Iohannis

În primul rând, Președintele a lăudat țara noastră.

„Puțini oameni știu că România și-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce și-a multiplicat produsul intern brut.”, a comunicat Kaus Iohannis, conform bugetul.ro.

Klaus Iohannis, în Dubai!
Klaus Iohannis, în Dubai!

„Excelențele Voastre,

Doamnelor și domnilor,

Permiteți-mi să îmi exprim aprecierea pentru interesul pe care îl acordați schimbărilor climatice, în special pentru abordarea acestei provocări majore prin inovare.

În ultimele zile, la COP28, am avut ocazia să mă adresez în principal actorilor guvernamentali, colegilor lideri mondiali.

Cu toate acestea, cred cu tărie că, pentru a răspunde în mod eficient schimbărilor climatice, guvernele trebuie să dezvolte un parteneriat puternic cu întreprinderile, instituțiile financiare, entitățile de cercetare și inovare și ONG-urile.

Prin urmare, sunt bucuros că mă aflu astăzi aici, alături de inovatori din toate aceste sectoare.

România, țara mea, este situată în Europa Centrală, într-o regiune percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare.

Cu toate acestea, puțini oameni știu că România și-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce și-a multiplicat produsul intern brut.

Pornind de la acest bilanț, ne angajăm să ne dezvoltăm economia și să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare și inovatoare la prețuri accesibile.

Klaus Iohannis, summit pentru climă
Klaus Iohannis, summit pentru climă

Dragi inovatori,

Peisajul inovației verzi din România este foarte dinamic. Marile centre universitare, cum ar fi cele din București și Cluj, inovează în domeniul materialelor de construcție durabile și al aplicațiilor pentru eficiență energetică.

Companiile din România susțin progresul tehnologiei pompelor de căldură, despre care anticipăm că vor fi esențiale pentru decarbonizarea sectorului încălzirii și răcirii clădirilor din România și din Uniunea Europeană.

Cercetarea și inovarea pot ajuta la consolidarea și la adaptarea superioară a producției agricole la schimbările climatice, atât în România, cât și la nivel mondial. La COP26, la Glasgow, România a fost printre primele țări care s-au alăturat Misiunii de Inovare Agricolă pentru Climă, o inițiativă care urmărește să abordeze schimbările climatice și foametea la nivel mondial prin inovație la nivelul sistemelor alimentare.

Demersurile României fac parte din eforturile mai ample ale UE în materie de inovare. Uniunea Europeană este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume.

UE este, de asemenea, un inovator în ceea ce privește finanțarea combaterii schimbărilor climatice și stimulentele financiare pentru acțiunea climatică. În același timp, Uniunea Europeană este un lider în cercetarea și dezvoltarea de soluții de stocare a energiei și de captare a carbonului, ambele esențiale pentru a ajunge la zero emisii nete.

România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi și să contribuie astfel la lanțurile valorice verzi internaționale. Analizele publicate de Banca Mondială arată competitivitatea României la export în ceea ce privește subcomponentele lanțului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control și de distribuție.

România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranziție Justă, țara mea sprijină în mod activ dezvoltarea producției de baterii în regiunile în care economia locală este în prezent încă dependentă de cărbune. De asemenea, marii producători auto din România își reorientează producția către vehiculele electrice.

Distinsă audiență,

Sinergiile dintre tranziția verde și cea digitală facilitează o acțiune eficientă în domeniul climei. Pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare în a-și atinge țintele legate de digitalizare și sustenabilitate, România s-a alăturat anul acesta Hub-ului Digital pentru Dezvoltare, condus de Uniunea Europeană, pentru proiecte în Africa și America Latină.

Acțiunea globală accelerată în domeniul climei se bazează pe dezvoltarea și transferul de tehnologie, astfel încât țările din întreaga lume să poată pune în aplicare în mod eficient planurile lor naționale privind clima și să livreze în raport cu Acordul de la Paris.

Doamnelor și domnilor,

Cel mai important atu pe care îl avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetățenii noștri.

Trebuie să ne asigurăm că aceștia au competențele necesare pentru a inova și a participa la tranziția verde. Acest lucru va asigura o creștere durabilă din punct de vedere economic și ecologic. Sistemele educaționale solide vor genera capacitatea de cercetare, dezvoltare și inovare necesară pentru tranziția verde.

De asemenea, trebuie să inovăm în ceea ce privește programele școlare și practicile de predare. România a făcut pași în acest sens prin includerea, de exemplu, a ceea ce noi numim Săptămâna Verde în structura anului școlar, începând de anul acesta.

Schimbările climatice constituie o amenințare extremă pentru Planetă și reprezintă o amenințare existențială pentru populația acesteia. Numai dacă noi toți, oamenii din întreaga lume, vom fi solidari și ne vom uni forțele, vom putea răspunde eficient la această provocare fără precedent.

Vă mulțumesc!”, aceasta fiind alocațiunea susținută de Klaus Iohannis, conform sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Klaus Iohannis, primele declarații de la recepția oficială de 1 decembrie: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...