Klaus Iohannis a declarat marți, la deschiderea anului școlar a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, în prezența ministrului Educației, Ligia Deca, că România are nevoie de mai mulți absolvenți de studii superioare pentru a atinge o dezvoltare economică sustenabilă.
„Am încurajat întotdeauna ca tinerii să-și urmeze vocația și profesorii să cultize talentele (…) Vă îndemn ca, indiferent de facultatea pe care ați ales să o urmați să vă bucurați din plin de acești ani de maturizare și de formare academică.
Încercați, totodată, să fructificați toate șansele pe care vi le dă sistemul de învățământ, pentru că în ultimii ani au sporit semnificativ investițiile în educație prin implementarea PNRR, de la introducerea unor programe de creștere a accesului la învățământul superior ca Primul Student sau A doua șansă, la majorarea fondului de burse, toate aceste măsuri au avut în vedere același obiectiv, reducerea decalajului față de media statelor europene prin creșterea numărului de studenți”, a declarat șeful statului.
„România are nevoie de mai mulți absolvenți de studii superioare, pentru că dezvoltarea economică sustenabilă și societatea la care aspirăm nu pot deveni realitate decât prin contribuția cât mai multor foarte bine pregătiți, competitivi și care își pun în valoarea creativitatea.
Vă doresc tuturor multă perseverență, deschidere și încredere în forțele proprii. Fiți îndrăzneți și alegeți să participați la experiențe internaționale de învățare, cum este Erasmus, precum și la activități extracurriculare care să vă completeze calificarea formală”, a adăugat Iohannis.
Anul trecut 43% din populaţia Uniunii Europene cu vârsta între 25 şi 34 de ani era absolventă de învăţământ superior. În rândul ţărilor membre, România este pe ultimul loc: doar 23% din populaţia în intervalul de vârstă analizat avea studii superioare. Potrivit ultimelor date publicate luni de Eurostat, treisprezece ţări ale uniunii îndeplinesc deja obiectivul fixat de UE pentru anul 2030, respectiv 45% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani să fie absolventă de învăţământ superior.
Topul este condus de Irlanda unde 63% din populaţia totală din intervalul de vârstă menționat este absolventă de învăţământ superior, urmată de Cipru (62%), Luxemburg (60%), Lituania (57%), Ţările de Jos (55%), Suedia (54%), Spania şi Franţa (ambele cu 52%), Belgia (50%), Danemarca (49%), Malta şi Polonia (ambele cu 46%) şi Letonia (45%). În contrast, ţările membre cu cea mai mică pondere a absolvenţilor de facultate în intervalul 25-34 de ani sunt: România (23%), Ungaria (29%) şi Italia (31%).