- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră cu privire la românii cu studii superioare. „Toate aceste măsuri au avut în vedere același obiectiv”

01 Oct, 13:02 • Bumbeneci Diana
Klaus Iohannis: România are nevoie de mai mulți absolvenți de studii superioare. Mesajul oficialului pentru milioane de români.
Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră cu privire la românii cu studii superioare. „Toate aceste măsuri au avut în vedere același obiectiv”

Președintele

Klaus Iohannis a declarat marți, la deschiderea anului școlar a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, în prezența ministrului Educației, Ligia Deca, că România are nevoie de mai mulți absolvenți de studii superioare pentru a atinge o dezvoltare economică sustenabilă.

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii cu studii superioare

„Am încurajat întotdeauna ca tinerii să-și urmeze vocația și profesorii să cultize talentele (…) Vă îndemn ca, indiferent de facultatea pe care ați ales să o urmați să vă bucurați din plin de acești ani de maturizare și de formare academică.

Încercați, totodată, să fructificați toate șansele pe care vi le dă sistemul de învățământ, pentru că în ultimii ani au sporit semnificativ investițiile în educație prin implementarea PNRR, de la introducerea unor programe de creștere a accesului la învățământul superior ca Primul Student sau A doua șansă, la majorarea fondului de burse, toate aceste măsuri au avut în vedere același obiectiv, reducerea decalajului față de media statelor europene prin creșterea numărului de studenți”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Citește și: Marcel Ciolacu, declarația momentului despre legea prin care Iohannis să ajungă senator. „În aprilie își dorea la NATO sau la Comisie”

„România are nevoie de mai mulți absolvenți de studii superioare, pentru că dezvoltarea economică sustenabilă și societatea la care aspirăm nu pot deveni realitate decât prin contribuția cât mai multor foarte bine pregătiți, competitivi și care își pun în valoarea creativitatea.

Vă doresc tuturor multă perseverență, deschidere și încredere în forțele proprii. Fiți îndrăzneți și alegeți să participați la experiențe internaționale de învățare, cum este Erasmus, precum și la activități extracurriculare care să vă completeze calificarea formală”, a adăugat Iohannis.

România, pe ultimul loc la studii superioare

Anul trecut 43% din populaţia Uniunii Europene cu vârsta între 25 şi 34 de ani era absolventă de învăţământ superior. În rândul ţărilor membre, România este pe ultimul loc: doar 23% din populaţia în intervalul de vârstă analizat avea studii superioare. Potrivit ultimelor date publicate luni de Eurostat, treisprezece ţări ale uniunii îndeplinesc deja obiectivul fixat de UE pentru anul 2030, respectiv 45% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani să fie absolventă de învăţământ superior.

Topul este condus de Irlanda unde 63% din populaţia totală din intervalul de vârstă menționat este absolventă de învăţământ superior, urmată de Cipru (62%), Luxemburg (60%), Lituania (57%), Ţările de Jos (55%), Suedia (54%), Spania şi Franţa (ambele cu 52%), Belgia (50%), Danemarca (49%), Malta şi Polonia (ambele cu 46%) şi Letonia (45%). În contrast, ţările membre cu cea mai mică pondere a absolvenţilor de facultate în intervalul 25-34 de ani sunt: România (23%), Ungaria (29%) şi Italia (31%).

Vezi și: Klaus Iohannis, fără funcția de președinte și dator la stat! Trebuie să dea înapoi 300.000 de euro primiți din chirii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult