Președintele Klaus Iohannis, a transmis, la Riga, că trebuie să se țină cont de adevăratele amenințări ale Rusiei la adresa securității pe continent. Klaus Iohannis a vorbit, marți, în deschiderea summitului Formatului București 9, care se desfășoară în capitala Letoniei, conform Administrației Prezidențiale.
Șeful statului este cel care conduce întrunirea de anul acesta, alături de președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, şi de cel al Poloniei, Andrzej Duda. El susține că probleme pot apărea în orice moment și că statele trebuie să fie pregătire.
„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință! Noi, Aliații NATO de pe Flancul estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator„, a spus președintele țării, Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a mai transmis că, în timp ce evoluțiile regionale „dramatice” continuă să solicite din ce în ce mai mult, o „atenție şi o coordonare depline, statele de pe Flancul estic care fac parte din Formatul B9 trebuie să fie pregătite să acționeze pentru a aduce valoare adăugată” alianței militare transatlantice, în ansamblul său.
Vezi și: Vine factura de la alegerile europarlamentare! Moneda euro se prăbușește! Ce valoare are pe 10 iunie
Oficialul susține că statele membre NATO trebuie să rămână concentrate pe îmbunătățirea securității în regiunea Mării Negre.
„Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate, dialog şi cooperare. Acestea sunt şi trebuie să rămână fundamentul forței şi rezilientei noastre comune. Prin viziunea şi acțiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică.
Trebuie să continuăm pe această cale. Trebuie să rămânem concentrați pe îmbunătățirea securității pe Flancul estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională şi euroatlantică şi a tuturor celor 32 de aliați!”, a punctat Iohannis.
Șeful statului a mai explicat, în același context, că trebuie să se țină cont de continuarea şi creșterea sprijinului pentru Ucraina, atât timp cât este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor de pace stabilite atunci când a debutat conflictul dintre Rusia și Ucraina.
„Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră şi asistență pentru consolidarea rezilienței”, a conchis președintele Klaus Iohannis.
Ai putea citi: Se întâmplă la 1 iulie. Impozit de 4 ori mai mare pentru o categorie de români