- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis vrea să pună România pe harta Schengen. Misiunea înaintea finalului de mandat

25 Sep, 22:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Președintele Klaus Iohannis a declarat că România are șanse reale să intre pe deplin în spațiul Schengen până la finalul anului 2024, deși Austria continuă să blocheze accesul la frontierele terestre. El a mai spus că, deși nu există garanții, eforturile pentru acest obiectiv continuă intens la nivel european.
Klaus Iohannis vrea să pună România pe harta Schengen. Misiunea înaintea finalului de mandat

Președintele Klaus Iohannis afirmă că România are șanse să intre în spațiul Schengen și cu frontierele terestre în 2024, în ciuda faptului că funcția de comisar european responsabil de acest dosar va reveni cel mai probabil Austriei, țară care a blocat anterior acceptarea României, potrivit știripesurse.ro.

Te-ar mai putea interesa și: România ar putea intra pe deplin în Spațiul Schengen până la finalul anului 2024. Consiliul JAI poate aproba integrarea țării noastre în granițele terestre

foto: Schengen

Klaus Iohannis vrea să pună România pe harta Schengen. Misiunea înaintea finalului de mandat

Președintele Klaus Iohannis a spus, într-o declarație făcută la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU, importanța continuării demersurilor pentru integrarea României în spațiul Schengen. El a menționat că acest obiectiv a fost urmărit cu intensitate. Deși nu există garanții absolute, există șanse reale ca România să facă un pas uriaș în acest sens până la sfârșitul anului.

Președintele a precizat că procesul nu este simplu și că sunt necesare multe discuții și negocieri înainte de a atinge acest obiectiv. Totuși, autoritățile române sunt angajate ferm în eforturile de a finaliza acest parcurs important pentru țară.

Integrarea în Schengen a fost o prioritate de lungă durată pentru România, iar eforturile diplomatice continuă pe fondul unei deschideri mai mari la nivel european față de acest subiect.

România îndeplinește condițiile tehnice pentru aderare, însă decizia finală a fost întârziată din cauza unor blocaje politice din partea anumitor state membre. Iohannis a lăsat de înțeles că aceste obstacole ar putea fi depășite în urma negocierilor și discuțiilor intense care au loc la nivel european.

„Este extrem de important să se continue toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România. Să știți că s-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv.

Nu pot să spun că există garanții, dar există șanse destul de bune ca încă din acest an să facem următorul pas. Dar până atunci mai este nevoie de foarte multe discuții și de foarte multe negocieri, dar suntem foarte angajați în acest demers”, a declarat Klaus Iohannis, la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

România a fost integrată în spațiul Schengen începând cu 31 martie, dar doar pentru granițele aeriene și maritime. Frontierele terestre rămân supuse controalelor din cauza opoziției continue a Austriei față de aderarea deplină a României la Schengen, după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și: Țara noastră, la porțile Schengen. Ministrul Afacerilor Interne, mesaj clar pentru Europa: „România aplică toate regulile și legislația!”