Câte păsări poți crește într-o gospodărie. Un bărbat din Oradea a fost sancționat după ce s-a comstatat că avea prea multe psăsări în curte. Polițiștii l-au sancționat pe acesta pentru că avea un număr de găini peste limita admisă.
Orădeanul a primit un avertisment deoarece „creşte păsări, într-un adăpost amenajat în fundul curţii imobilului, peste numărul maxim admis, prin aceasta producând disconfort vecinilor”.
Acesta a obținut anularea sancțiunii în instanță, sentința fiind a doua care îi dă câștig de cauză bărbatului.
Tribunalul Bihor a dat sentința finală în dosarul în care bărbatul cere anularea procesului-verbal prin care Poliția Locală Oradea l-a sancționat cu un avertisment deoarece crește mai bine de 30 de păsări într-o curte de pe strada Făcliei.
Sancțiunea a fost dată în luna iulie 2021 în baza Hotărârii de Consiliu Local Oradea, care arată că „adăposturile pentru creșterea animalelor de fermă şi păsărilor în curțile persoanelor particulare (de cel mult 5 capete în total porcine, bovine, ovine, caprine, cabaline sau cel mult 10 alte animale/păsări) se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor”.
Bărbatul a contestat sancțiunea în instanță, arătând că are deja o sentință prin care un proces-verbal de contravenție similar a fost anulat. Orădeanul a arătat că „textul legal face expres trimitere la modalitatea de amplasare și exploatare a adăposturilor pentru păsări în curțile persoanelor particulare, impunând o distanță minimă de 10 m față de cea mai apropiată locuință învecinată şi nu fată de limita de proprietate”.
„Nu se poate admite că printr-o simplă paranteză care cuprinde o enumerare, textul parantezei fiind lipsit de subiect și predicat, să se instituie Ia nivelul întregului oraș interdicția de a crește în curtea proprie 15 găini”, a fost argumentul orădeanului.
„Dacă legiuitorul urmărea un atare rezultat, această interdicție s-ar fi regăsit explicit reglementată în cuprinsul regulamentului, cel puțin printr-o frază cu subiect și predicat și nu printr-o paranteză interpretabilă. Nu se poate pune semnul egal între o proprietate de 6.000 m2 aflată în cartier de case și zonă de livezi, cum este proprietatea mea, și o proprietate de 500 de m2 aflată în centrul orașului unde o astfel de interdicție ar face sens”, a mai arătat acesta.
Judecătoria a respins plângerea deoarece hotărârea Consiliului Local în baza căreia amenda a fost aplicată „precizează în mod expres numărul maxim, respectiv 10 păsări, chiar dacă sunt amplasate la mai mult de 10 m de fondul vecin”.
„Instanţa reţine că din probele administrate rezultă că în adăpostul amenajat în curtea imobilului petentul creşte un număr de 20-30 de păsări. Chiar şi din fotografiile anexate la dosar de petent, reiese că în acel adăpost sunt crescute păsări peste numărul admis de lege, de 10 păsări”, a fost sentința instanței.
Hotărârea a fost atacată șa Tribunalul Bihor, iar judecătorii de acolo i-au dat dreptate cetățeanului, dispunând anularea procesului-verbal de contravenție, potrivit playtech.ro.