- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți primi 120.000 de lei la pensie. Tot mai mulți români aleg să contribuie lunar

08 Oct, 19:00 • Toma Anca
Chiar dacă multă lume mai are ani buni până la pensie, românii sunt interesați când vine vorba despre acest subiect. Sistemul de pensii din România este structurat pe patru Piloni de pensii, astfel: Pilonul I, Pilonul II, Pilonul III, Pilonul IV.  Conform legii, Pilonul II este obligatoriu dacă ai până în 35 de ani și ești angajat sau platesti  contribuții de asigurari sociale (C.A.S.), iar Pilonul III reprezintă sistemul de pensii facultative administrate privat și este reglementat prin Legea nr. 204/2006.
Cum poți primi 120.000 de lei la pensie. Tot mai mulți români aleg să contribuie lunar

Pensie mai mare dacă contribui la Pilonul III, de pensii private. La acesta, trebuie să cotizezi lunar cu o sumă de bani, procentul alocat este de maximum 15% din venitul salarial lunar brut, dar când ajungi la pensionare, ai un supliment de bani.

Citește și: Ce pensie trebuie să ai ca să primești bilete de tratament cu 50% reducere. Lista spațiilor de cazare

Bani în plus la pensie

Specialiștii susțin că printre cele mai sigure sunt investiţiile în titluri de stat. Alături de bănci şi companiile de asigurări, fondurile de pensii sunt printre marii invesitori ai statuljui român, prin intermediul acestora. Când titlul ajune la maturitate, fondul de pensii primeşte înapoi banii împrumutaţi statului, plus o dobândă, care este profitul obţinut.

De exemplu, la Pilonul II, vârsta maximă de aderare este de 45 de ani, dar la Pilonul III nu există această restricție de vârstă.

Dacă te decizi la 40 de ani să contribui la Pilonul III de pensii, cu 300 de lei pe lună, după 20 de ani ai putea încasa o sumă totală de aproape 120.000 de lei. Însă, dacă începi să contribui la 20 de ani, suma la care ai ajunge când ieşi la pensie ar fi de aproape 850.000 de lei, în cel mai bun scenariu, conform Ştirile ProTV.

Cât primește un român care a lucrat 45 de ani cu carte de muncă

Cine muncește după 65 de ani nu primește ajutor de la stat fiindcă nu se consideră vechime în muncă. De asemenea, nici anii petrecuți în facultate, șomaj sau armată nu se consideră contributivi.

Iată care e formula de calcul: 45 de ani munciți – 6,25 puncte – 1.316 în plus. Astfel, beneficiarul va primi vechea pensie, la care se adaugă 1.316 de lei.

Legislația arată că românii care sunt asigurați în sistemul public de pensii și îndeplinesc condițiile au dreptul legal de a munci. Totuși, în fiecare an e cerut acordul de angajare semnat.

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie, (…) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al agajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 ani”, se arată în lege.