- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lacurile din București, pline de bacterii periculoase. Ce boli riscă cei care se scaldă

25 Jun, 13:50 • Amarie Giorgiana
Lacurile din București reprezintă adevărate focare de boli și de mizerie. Medicii îi sfătuiesc pe iubitorii de înot să evite apele din capitală.
Lacurile din București, pline de bacterii periculoase. Ce boli riscă cei care se scaldă

Vara și-a intrat în drepturi, iar nimic nu este mai tentant decât o baie în lac, prin care să te răcorești. Scăldarea în lac este o metodă distractivă de a te relaxa și răcori pe timp de vară, însă, specialiștii atrag atenția că lacurile din capitală sunt adevărate focare de boli și de mizerie.

Administrația Lacuri și Parcuri din subordinea Primăriei Capitalei are în grijă zece lacuri care se întind pe mai bine de 400 de hectare, iar cele mai multe sunt extrem de murdare. Mai mult, parcurile din jurul lacurilor Herăstrău, Tei, Floreasca sau Străulești sunt pline de anunțuri cu „scăldatul interzis”. Cu toate acestea, românii dornici să se răcorească nu țin cont de avertisment și nici nu se gândesc la riscurile la care se expun în momentul în care fac asta.

Lacurile din București, focare de bacterii periculoase

Cu toate că ai putea crede că o baie în lac nu îți va aduce probleme ci din contră, te va răcori, de fapt, lucrurile nu stau deloc așa. Lacurile din București nu sunt curățate, iar bacteriile și mizeria se numără printre factorii care ți-ar putea afecta starea de sănătate.

Citește și: „Perla” litoralului românesc din perioada comunistă a ajuns o ruină. Cum încearcă stațiunea să atragă turiștii în 2024

Cătălin Apostolescu, medic infecționist, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește scăldatul în lac.

„Putem lua hepatita A şi E, putem lua tot felul de bacterii fecale şi să facem infecţii digestive până la febra tifoidă. Leptospiroza care poate să meargă de la forme uşoare ce se manifestă cu febră şi dureri de muşchi pana la forma cea mai severă care poate fi mortală.”, a spus acesta, pentru Observator.

Mai mult, scăldatul în lac duce și la conjunctivite și dermatite. Corina Bega, directorul Administrației Lacuri, Parc și Agrement București a spus că „Analizele cad în sarcina celor de la DSP. Ei le realizează periodic. Noi chiar am avut o cerere de la cetăţeni care ne spuneau „în tinereţe făceam baie în Lacul Tineretului. Voi mai putea să fac baie vreodată în Lacul Tineretului? Rezultatele microbiologice în momentul de faţă spun nu”.

Citește și: Diabetul, boală ce prezintă un risc alarmant pentru următorul deceniu! Aceste măsuri de precauție ți-ar putea salva viața!

Tags: