- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lanț de dezamăgiri după recalculare. Ce pensie primește un român cu 32 de ani vechime

17 Sep, 10:04 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ce pensie primește un român cu 32 de ani vechime. A rămas fără cuvinte!
Lanț de dezamăgiri după recalculare. Ce pensie primește un român cu 32 de ani vechime

Mulți pensionari au observat diferențe mari între pensia recalculată și pensia efectiv primită în septembrie comparativ cu august, potrivit gandul.ro.

Se pare că există o eroare frecventă în recalcularea pensiilor, care a afectat aproximativ 600.000 de pensionari, rezultând plățile greșite. De exemplu, unii pensionari au primit pensii cu până la 800 de lei mai mici decât în luna precedentă, ceea ce a generat confuzie și nemulțumire.

Te-ar mai putea interesa și: Casa de Pensii anunță cine sunt românii care pot ieși mai devreme la pensie, fără penalizare. „Trebuie să îndeplinească o singură condiție”

foto: pensii

Lanț de dezamăgiri după recalculare. Ce pensie primește un român cu 32 de ani vechime

Problema diferențelor între pensii este frecvent întâlnită, afectând multe persoane. Din cei 2.300.000 de pensionari cu pensii recalibrate, doar aproape 2.000.000 au beneficiat de majorări, iar restul, care primesc pensia prin poștă, se confruntă cu probleme similare.

De exemplu, un pensionar cu 32 de ani vechime a primit 1.900 de lei, în loc de 2.515 lei, conform cuponului de pensie. Casa de Pensii a explicat că aceste erori sunt cauzate de timpul scurt disponibil pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

„Am primit în august decizia de recalculare mărită, dar în septembrie am primit cuponul cu vechea pensie. Oare de ce?”, a întrebat un pensionar afectat care are o vechime de 32 de ani în câmpul muncii.

Răspunsul Casei de Pensii a fost că aceste disfuncționalități au fost cauzate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

„Odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe. Aceste situații izolate vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Ministerul Muncii.

Pentru a rezolva problemele legate de pensie, pensionarii sunt sfătuiți să contacteze Casa de Pensii cu decizia și talonul de pensie pentru corectări.

Alternativ, pot solicita consultanță juridică pentru a contesta deciziile de recalculare, dar aceasta implică o plată de 300 de lei pe oră și alte costuri suplimentare pentru deschiderea unui proces, începând de la 2.030 lei.

Te-ar mai putea interesa și: Mulți s-au grăbit să iasă la pensie și au regretat. Testează-ți pregătirea cu o listă de întrebări esențiale!