Fondurile FEGA au fost repartizate, pe an școlar, pentru perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029. Aceste vor merge către lapte, fructe și legume distinate preșcolarilor și elevilor din școlile românești, iar costurile pentru produsele de panificație vor fi suportate de către bugetul național, scrie agro-tv.ro.
Odată cu începerea anului şcolar 2017/2018, în România s-a implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, un program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, mai exact programul care încurajează consumul de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în unitățile de învățământ.
Date fiind noile reglementări europene aferente exercițiului financiar din perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, se actualizează cadrul național cu prevederi care să asigure continuitatea programului pentru unitățile de învățământ necesar a fi adoptat înainte de începerea noului an școlar 2023-2024.
Odată cu adoptarea acestui act normativ, se confirmă decizia României de a continua participarea la programul european susținut din fonduri FEGA.
În acest fel, odată cu începerea anului școlar 2023-2024, aproximativ 1,9 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de produsele ce vor fi distribuite prin Program.
Prin măsurile instituite se va asigura, în continuare, distribuirea de fructe şi legume proaspete, lapte natural de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf, dar și produse de panificaţie pentru preșcolari și elevi.
Mai citește și: Fermierii pot beneficia de un ajutor de 70.000 euro! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat care sunt condițiile
FEGA a repartizat fondurile necesare, pe an școlar, pentru perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029 astfel:
Odată cu aprobarea acestei Ordonanțe, prin hotărârea Guvernului, se stabilește bugetul anual pentru implementarea Programului pentru Școli al României, ținându-se cont de decizia Comisiei de aprobare a ajutorului financiar FEGA pentru fiecare an școlar.
Au fost stabilite ca autorităţi competente naţionale, pentru aplicarea Programului în România, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii.
Achizițiile produselor vor fi derulate de către autoritățile județene sau locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului, pentru școlile care se înscriu voluntar.
Te-ar mai putea interesa și: Lista şcolilor cu risc seismic va fi actualizată săptămânal: 45 de clădiri se pot prăbuşi oricând