- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Laptele va deveni un produs de lux în România. Prețurile vor exploda la raft

15 Oct, 10:48 • Bumbeneci Diana
Laptele, produsul adorat de români ar putea deveni un lux. Prețurile au luat-o razna și previziunile specialiștilor nu sunt deloc bune.
Laptele va deveni un produs de lux în România. Prețurile vor exploda la raft

Laptele este unul dintre produsele complet nelipsite din casa românilor. În ultima perioadă însă, prețul acestui produs a crescut de la o lună la alta, unele sortimente ajungând să fie mai scumpe chiar și cu 20%. Din cauza secetei, producătorii au confirmat că vor urma scumpiri după scumpiri.

Laptele ajunge un aliment de lux

Laptele se scumpește de la o lună la alta, înregistrând majorări de până la 20% la unele sortimente. De exemplu, în vara acestui an, un litru de lapte cu 1,5% grăsime costa 5 lei, ajungând în prezent la 6,29 lei. În unele magazine, prețul laptelui integral, cu 3,5% grăsime, a crescut de la 9 lei la 10,5 lei pe sticlă.

Retailerii și comercianții au mai explicat că sunt anunțați constant de producători în legătură cu noile scumpiri, pe fondul inflației și al reducerii cantității de lapte disponibilă pe piață.

Citește și: Nereguli majore găsite la rafturile cu iaurt și lapte din magazine. Florin Barbu: „Așteptăm controalele ANAF”

lapte
lapte

Am fost anunțați de patru furnizori că urmează noi creșteri de preț, între 2% și 5%,” a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentant al Asociației Comercianților Mici și Mijlocii.

Conform proprietarului unei băcănii, în ultimele luni, prețul laptelui a crescut, în medie, cu 15%.

Odată cu finalul verii au fost o serie de scumpiri pe zona de lapte. În medie, cred că undeva la 15% am avut o majorare a preţurilor, pe produsul final la raft. Scumpirile au început undeva la finalul lunii august şi încă mai avem notificări că urmează o nouă serie de scumpiri”, sa declarat Ionuț Grama, proprietarul unei băcănii.

Mai mult, sunt destule magazine care nu respectă plafonarea adaosului comercial. Ministerul Agriculturii a primit o serie de sesizări în acest sens. Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a vorbit recent despre acest fenomen, solicitând intervenția ANAF.

„Agenţia Naţională Fiscală să verifice ordonanţa care este în vigoare până la 31 decembrie. Sunt anumite sesizări din partea anumitor procesatori că ar fi anumite practici comerciale neloiale. Ştie ANAF-ul. O să meargă în verificări în perioada următoare”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Nerespectarea plafonării adaosului comercial se sancționează cu amenzi ce pot ajunge până la 100.000 de lei pentru fiecare produs în cauză.

Vezi și: Alertă alimentară! A fost descoperită GRIPĂ AVIARĂ în laptele din magazine

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult