- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi

14 Nov, 14:35 • Toma Anca
Vineri, 15 noiembrie 2024, este prima zi din Postul Crăciunuilui, iar joi este Lăsata Secului. Timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie inclusiv, creștinii nu au voie să mânânce carne, ouă, brânză sau lapte, doar pește în zilele cu dezlegare.
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este însoțită de o serie de tradiții și obiceiuri, menite să marcheze trecerea la perioada de post și să pregătească sufletește credincioșii pentru Nașterea Domnului, potrivit Dexologia.ro.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

Unul dintre obiceiurile vechi este să se ia masa în familie și alături de prieteni pentru a se proteja de boli și pentru a-și păzi recoltele de grindină. Apoi, rămășițele trebuie adunate într-o față de masă și aruncate a doua zi dis-de-dimineață. Persoana care aruncă resturile trebuie să rostească: „Păsările cerului! Vă ofer hrană din masa mea, ca să fiți sătule și de la câmpurile mele oprite”.

În Muntenia, de Lăsata Secului, femeile căsătorite pregătesc să facă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, pentru a avea o relație armonioasă tot anul. De altfel, vasele folosite pentru gătit trebuie spălate și puse cu gura în jos, pentru a împiedica spiritele rele să intre în casă.

De asemenea, pentru a alunga spiritele rele, credincioșii ung cu usturoi ferestrele și porțile. În anumite zone, după cină, oamenii trag focuri de armă pentru a îndepărta spiritele rele. Un alt obicei este aprinderea „focurilor purificatoare”, unde sătenii urcă pe dealuri și aprind focuri pentru a alunga spiritele rele.

Citește și: Capcanele din supermarketuri, demascate! Cum să eviți produsele false vândute în Postul Crăciunului, conform experților

Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului?

Rostul postului nu constă în a ține un regim alimentar, ci a ne curăța sufletul prin rugăciune și mărturisirea păcatelor. Postul presupune să te înfrânezi din a face lucruri rele sau care îți dăunează atât ție cât și celor din jur.

În Postul Crăciunului trebuie să te rogi mai mult, să îi ajuţi mai mult pe cei de lângă tine, să ocoleşti cât poţi păcatele, să nu mai judeci, să vorbeşti doar când trebuie şi cât trebuie. Fii îngăduitor cu cei din jurul tău, mai iubitor, împăciuitor și smerit. Și toate acestea să le faci din inimă, nu că așa trebuie.

Rânduiala bisericească transmite următoarele lucruri:

  • Nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
  • Nu se cântă și nu se dansează.
  • Nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
  • Nu se bea alcool și nu se fumează.
  • Nu se mănâncă pește, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte.
  • Creștinii trebuie să se roage mai mult.
  • Este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Urmărește Daily Business pe Google News