Profesorii amenință cu greva generală cu câteva săptămâni înainte de încheierea anului școlar, cu șansa de a suspenda orele, chiar și examenele, a notat antena 3 CNN. Cadrele didactice sunt revoltate din cauza salariilor pe care le câștigă, de cele mai multe ori mai mici decât salariul mediu pe economie.
Vezi și: Profesorii au demarat greva. Nicolae Ciucă, reacție oficială „Educația e prioritate pentru noi!”
În prezent, salariile medii din învățământ sunt cu puțin peste 4.000 de lei net, cu aproximativ 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, care este de 4.254 lei. Dacă vorbim de salariul unui profesor debutant, pe fluturașul de salariu are suma de 2.700 de lei net, având inclus și sporul neuropsihic și indemnizația lunară.
Profesorul cu peste 25 de ani de vechime și grație de merit, poate ajunge la suma de 4.000 de lei. În comparație cu Ministerul Educației, unde secretarul general primește 2.000 de lei doar sporul de condiții vătămătoare și încasează lunar un salariu de peste 10.000 de lei.
De asemenea, chiar și șoferul instituției are pe lună 3.217 lei, mult mai mult decât un cadru didactic, pe când un îngrijitor câștigă 2.455 lei.
Dacă ne raportăm la Europa, salariile , salariile anuale brute din învățământul secundar inferior au variat de la aproximativ 4.233 de euro în Albania la 69.076 de euro în Luxemburg în 2020/2021.
Greva va fi prelungită pe termen nelimitat, în cazul în care autoritățile nu vor fi de acord cu majorările salariale în România, iar materia pierdută ar trebui recuperată apoi, până la vacanța de vară. Însă, dascălii amenință că ar putea bloca desfășurarea examenelor naționale.
După acest exemplu s-au luat și sindicatele din Sănătate și chiar și lucrătorii feroviari și angajații de la Finanțe, care amenință cu grevă generală.
Federația Sindicatelor Libere, Federația Națională Sindicală „Alma Mater” și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat Guvernul și Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării unei greve generale. Federațiile sindicale au transmis printr-un comunicat că acțiunile sunt justificate prin simplul fapt că Executivul intenționează să ia decizii cu un impact negativ asupra angajaților din educație, prin proiectul de Ordonanță de Urgență, privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Alte articole: Alertă în învățământ. Anul școlar s-ar putea încheia luna viitoare. Profesorii amenință cu o nouă grevă