Propunerea, inițiată de deputata Oana Țoiu, stipulează că toți angajații care au beneficiat de avantaje financiare nemeritate trebuie să înapoieze toate sumele, permițând astfel instituțiilor să-și recupereze banii.
Conform inițiativei, cei care au obținut beneficii prin utilizarea diplomelor sau certificatelor false vor trebui să returneze sumele primite în mod ilegal. Proiectul prevede ca instituțiile care au plătit acești angajați să fie obligate să recupereze sumele respective.
Inițiatorii proiectului mai subliniază că, în prezent, Codul Muncii și Codul Administrativ nu conțin reglementări privind dreptul sau obligația angajatorilor de a recupera sumele obținute necuvenit de angajați. Vizate sunt persoanele ale căror diplome și certificate sunt declarate nule sau anulate printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
„Cei care au decizii definitive ale instanţei că au folosit diplome false de doctorat, de specializări sau de licenţă ori master vor fi nevoiţi să returneze foloasele necuvenite obţinute pe baza lor: sporuri, salariu net şi alte beneficii. Angajatorii privaţi vor avea dreptul de a le recupera în instanţă, iar angajatorii de drept public vor avea obligaţia să iniţieze procesul de recuperare.
Pentru minciună şi furt trebuie să existe consecinţe, iar primirea unui salariu sau a unui spor de doctorat pe baza unei diplome false este un folos necuvenit, care trebuie returnat, iar consecinţele sunt necesare pentru restabilirea unor principii corecte în societate”, a declarat deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.
Vezi și: ANOFM anunță 43.700 de noi locuri de muncă pentru români. Ce domenii sunt disponibile
Conform anunțului, în ultimii ani, instanțele judecătorești au desființat un număr semnificativ de diplome de bacalaureat și de licență. Numai în Sectorul 4 al Capitalei au fost desființate a 43 de diplome de bacalaureat și a 24 de diplome de licență
”În ultimii ani, un număr semnificativ de diplome de bacalaureat şi de licenţă au fost desfiinţate de instanţele judecătoreşti. De exemplu, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a dispus desfiinţarea a 43 de diplome de bacalaureat şi a 24 de diplome de licenţă. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a anulat diploma de doctor a unui general, fost şef SPP, eliberată de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”. Or, o parte dintre cei ale căror diplome au fost desfiinţate au fost/sunt angajaţi sau funcţionari publici în autorităţi şi instituţii publice şi au obţinut beneficii de pe urma acestor documente false”, mai este prevăzut în anunț.