- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lege pentru românii care locuiesc la bloc în 2024! Când trebuie să treci o persoană la întreținere

02 Jul, 11:23 • Bocioacă Bianca
Viața la bloc vine cu câteva reguli pe care toți locatarii trebuie să le respecte. Toți cei care stau la bloc trebuie să respecte legea când găsduiesc pe cineva în casa lor pentru o perioadă îndelungată. Legea spune clar când trebuie să treci o persoană la întreținere.
Lege pentru românii care locuiesc la bloc în 2024! Când trebuie să treci o persoană la întreținere

Românii care locuiesc la bloc se întreabă după cât timp trebuie trecută o persoană la întreținere. Aceasta reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar. Contribuțiile se referă la suprafața utilă, pe care cei mai mulți le cunosc sub denumirea de cotă de parte de proprietate.

Așadar, numărul de persoane care trăiesc într-un apartament reprezintă un element esențial și necesar pentru a deternina în mod corect valoarea întreținerii.

Citește și:  Noi reguli pentru proprietarii de la bloc. Cresc cheltuielile de întreţinere, dar sunt şi chetuieli care se deduc cu 90%

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1558 din 2007, deținătorii de locuințe sunt obligați să raporteze numărul de persoane care rezidă într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună.

Conform legii, costurile de întreținere sunt distribuite proporțional cu numărul de persoane permanente și temporare într-o clădire.

Când se trec copiii la întreținere

În ceea ce privește noii născuți, aceștia trebuie să fie înregistrați la administrație, iar contribuția pentru cheltuielile de întreținere va fi aplicată cu a treia lună de la naștere.

Există persoane care locuiesc la bloc care aleg să nu declare toate persoanele care locuiesc într-un apartament pentru a plăti o sumă mai  mică de întreținere. Această practică este ilegală conform legii, scrie capital.ro.

E important de știut că ceilalți locatari sau președintele asociației de proprietari au dreptul de a cere verificarea numărului de persoane care locuiesc într-un apartament anume. De asemenea, aceștia pot solicita prezența unui polițist în această situație.

Poliția are dreptul de a examina înregistrările camerelor de supraveghere ale imobilului pentru a verifica numărul de persoane.

Citește și: Ce plătești, de fapt, când achiți întreținerea? Ce spune legea despre sumele plătite de proprietarii de apartamente

Dacă nu plătești întreținerea în termen de 30 de zile de la scadență, asociația de proprietari are dreptul să impună penalități. Penalitățile sunt impuse după 30 de zile de la depășirea termenul inițial. Ele încep să fie calculate după 60 de zile de la afișarea sumelor de plată.

Asociația de proprietari are posibilitatea de a stabili penalități pentru sumele restante. Acestea sunt limitate la cel mult 0,2% pentru fiecare zi în care plata a fost întârziată.