- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lege pentru românii care stau la casă. Un document important trebuie prezentat autorităților

15 Sep, 12:06 • Preda Silvia
Românii care stau la casă trebuie să ştie că există o serie de prevederi legale pe care trebuie să le respecte.
Lege pentru românii care stau la casă. Un document important trebuie prezentat autorităților

Înainte de a începe o demolare, sunt mai multe formalități pe care trebuie să le respecte un român care stă la casă. Autorizația este necesară, scrie capital.ro.

Potrivit legilor în vigoare, orice lucrări de demolare, dezafectare sau dezmembrare, fie ele parțiale sau totale, sunt permise doar pe baza unei autorizații de desființare.

Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea construcțiilor și a instalațiilor aferente, a utilajelor tehnologice, închiderea de cariere și exploatări, precum și orice alte amenajări similare, se fac doar în baza unei autorizații obținute în prealabil de la autoritățile competente”, arată art. 8 al Legii nr. 50/1991.

Printre autoritățile competente se află președinții consiliilor județene, primarii municipiilor sau primarul general al Bucureștiului, în funcție de localizarea imobilului.

În concluzie, chiar dacă ești proprietarul unui imobil pe care vrei să îl demolezi, nu poți face lucrări de demolare fără aprobarea oficială.

Citește și: Costurile pe care trebuie să le suporți dacă vinzi apartamentul sau casa. Ce taxe e nevoie să achiți dacă ești proprietar

casă
casă

Sunt și câteva excepţii, arată sursa citată mai sus. Obținerea unei autorizații de demolare urmează o procedură similară cu cea necesară pentru construcție. Conform art. 8 alin. (2) din Legea nr. 50/1991, trebuie să depui o serie de documente, care includ:

Cerere-tip pentru emiterea autorizației de demolare

  • Dovada plății taxei pentru emiterea autorizației
  • Copie după certificatul de urbanism și fișele tehnice necesare obținerii avizelor solicitate
  • Avizele, acordurile și actul administrativ emis de autoritatea pentru protecția mediului
  • Copie legalizată a documentului care atestă titlul asupra imobilului sau extrasul de plan cadastral actualizat
  • Certificat de atestare fiscală privind valoarea impozabilă a imobilului
  • Proiectul tehnic pentru autorizarea lucrărilor de demolare (Documentația Tehnică pentru Autorizarea Demolării – D.T.A.D.).

Toate aceste documente trebuie prezentate autorităților competente, iar după evaluare, vei primi autorizația necesară pentru a demola legal construcția.

Lucrări ce pot fi realizate fără autorizație de românii care dețin o casă

Art. 11 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 prevede o serie de lucrări care pot fi executate fără aprobare, cu condiția să nu afecteze structura de rezistență sau aspectul arhitectural al clădirii.

Aceste lucrări includ:

  • Reparații la împrejmuiri
  • Lucrări la acoperișuri, tencuieli, zugrăveli
  • Reparații și întreținerea instalațiilor interioare
  • Alte lucrări de întreținere curentă.

Astfel de lucrări sunt considerate minore și, atâta timp cât nu modifică structura sau aspectul construcției, nu necesită autorizație.

Vezi și: Impozitul pe care trebuie să-l achiți dacă ai un apartament în chirie. Lucrurile de care proprietarii trebuie să țină cont