Înainte de a începe o demolare, sunt mai multe formalități pe care trebuie să le respecte un român care stă la casă. Autorizația este necesară, scrie capital.ro.
Potrivit legilor în vigoare, orice lucrări de demolare, dezafectare sau dezmembrare, fie ele parțiale sau totale, sunt permise doar pe baza unei autorizații de desființare.
„Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea construcțiilor și a instalațiilor aferente, a utilajelor tehnologice, închiderea de cariere și exploatări, precum și orice alte amenajări similare, se fac doar în baza unei autorizații obținute în prealabil de la autoritățile competente”, arată art. 8 al Legii nr. 50/1991.
Printre autoritățile competente se află președinții consiliilor județene, primarii municipiilor sau primarul general al Bucureștiului, în funcție de localizarea imobilului.
În concluzie, chiar dacă ești proprietarul unui imobil pe care vrei să îl demolezi, nu poți face lucrări de demolare fără aprobarea oficială.
Sunt și câteva excepţii, arată sursa citată mai sus. Obținerea unei autorizații de demolare urmează o procedură similară cu cea necesară pentru construcție. Conform art. 8 alin. (2) din Legea nr. 50/1991, trebuie să depui o serie de documente, care includ:
Cerere-tip pentru emiterea autorizației de demolare
Toate aceste documente trebuie prezentate autorităților competente, iar după evaluare, vei primi autorizația necesară pentru a demola legal construcția.
Art. 11 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 prevede o serie de lucrări care pot fi executate fără aprobare, cu condiția să nu afecteze structura de rezistență sau aspectul arhitectural al clădirii.
Aceste lucrări includ:
Astfel de lucrări sunt considerate minore și, atâta timp cât nu modifică structura sau aspectul construcției, nu necesită autorizație.