În primele zece luni ale anului curent, conform celor comunicate de Alina Gorghiu, au fost înregistrate 10.780 de dosare având ca obiect drogurile, față de 8.484 în aceeași perioadă a anului trecut.
„E o lege care ne asigură că toți traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul. Când vorbim de droguri de droguri de mare risc, ne referim la: cocaină, heroină, ecstasy, fentanyl, oxicodona. Acele droguri de mare risc care distrug destine. Producția și traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE.”, a comunicat Alina Gorghiu, conform Antena 3.
Ai putea fi interesat și de: O nouă lege în România: permis de conducere suspendat până la 10 ani pentru şoferii care au consumat droguri sau alcool. Ce mai prevede actul normativ
Inițiativa elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc și creşte de la 2-7 ani la 3-10 ani pedepsele prevăzute de Legea nr. 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
„Va trebui să găsim pârghii prin care să stopăm traficul de droguri care generează bani negri în economia subterană.
Pe parcursul anului 2022, 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri (intern sau internațional).
Dintre aceștia, 402 au fost condamnați la pedepse cu executare în regim de detenție, iar pentru 379 de persoane, instanțele au pronunțat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei.Vorbim de aproape 47% dintre traficanții de droguri care, deși condamnați, nu fac închisoare.”, a confirmat Ministrul Justiției, conform sursei citate.
Problematica drogurilor este una foarte serioasă în România, dat fiind faptul că Alina Gorghiu a declarat zeci de mii de dosare aferente acestei probleme. Totodată, anul curent a înregistrat foarte multe cazuri în care persoane drogate au omorât oameni nevinovați, dat fiind faptul incidentul de la 2 Mai, un caz care a sfâșiat de durere întreaga națiune. Aceste probleme trebuie rezolvate, fiind nevoie de măsuri serioase.
Ai putea fi interesat și de: Portul Rotterdam principala poartă de intrare a cocainei în Europa! Portul din Constanța înregistrează valori mult mai mici de droguri! Comparația relevantă în contextul aderării României la Schengen