După aproape un an de la tragedia de la 2 Mai, legea care stabilește pedepse mult mai dure pentru traficanții de droguri, eliminând posibilitatea ca aceștia să fie condamnați cu suspendare, și care îi lasă fără permis pentru zece ani pe șoferii care sunt prinși că au consumat alcool sau droguri a fost promulgată de Klaus Iohannis, notează Știri pe Surse.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care prevede pedepse drastice pentru furnizarea de substanțe psihoactive, cu sancțiuni de până la 25 de ani de închisoare în cazul în care acestea duc la decesul unei persoane.
Legea, adoptată de Camera Deputaților pe 14 mai, introduce și măsuri stricte pentru consumul sau finanțarea traficului și consumului de droguri. Cei prinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor riscă să își piardă dreptul de a conduce pentru o perioadă de până la 10 ani.
Această lege, inițiat de senatorul Robert Cazanciuc, are ca obiectiv principal combaterea traficului și consumului ilicit de droguri în România. Este vizat în special comportamentul șoferilor care conduc sub influența substanțelor interzise. Legea stipulează că persoanele prinse conducând în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor nu mai pot beneficia de pedeapsa cu suspendare, ci vor primi închisoare cu executare.
Te-ar putea interesa și: Primul spital din România care va avea un aparat de testare a consumului de droguri. Investiția ajunge la 174.000 de euro
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/1 alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere”, se arată în articolele de lege modificate.
Noua lege aduce sancțiuni sporite pentru orice operațiune cu substanțe psihoactive, îndemnul la consum sau finanțarea traficului și consumului de droguri. Se introduc circumstanțe agravante pentru furnizarea de droguri minorilor și pentru facilitarea consumului în locuri publice. Proprietarii, chiriașii sau administratorii de clădiri utilizate pentru consumul de droguri riscă pedepse de până la 5 ani de închisoare.
Mai mult, legea prevede majorarea cu o treime a pedepselor pentru traficanții care operează în zone sensibile, cum ar fi spitalele, școlile sau penitenciarele. Aceste măsuri sunt menite să descurajeze traficul de droguri și să reducă impactul negativ al acestora asupra societății, oferind în același timp o protecție sporită pentru minorii și persoanele vulnerabile.
Citește și: Raport oficial: Peste 10% dintre românii cu vârste între 15-64 ani au consumat droguri