Uniunea Salvaţi România (USR) a depuso sesizare către CCR legată de legea prin care coaliţia PSD – PNL – UDMR vrea să crească cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Legea prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, dar şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, scrie Agerpres.
Sesizarea a fost semnată şi de către deputaţii Forţa Dreptei şi nu are ca scop împiedicarea majorărilor salariilor pentru celelalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, aflată deja în vigoare în acest moment, a precizat partidul.
USR susține că, potrivit actului normativ cu care a sesizat Curtea Constrituțională, nu se indică sursa de finanțare aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie. De asemenea, USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale cu privire la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în contextul în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, transmitea la sfârșitul lunii trecute ce se va întâmpla cu veniturile primarilor și viceprimarilor. Oficialul a spus că reprezentanții UAT-urilor vor primi mai mulți bani.
Ministrul a explicat că ministerul său a propus majorarea sporurilor primarilor şi viceprimarilor care semnează contracte pe fonduri europene, la 50%. Boloș susține că trebuie să se ia în calcul această formă de uniformizare a procentului, ca să stimuleze autorităţile locale în atragerea de bani europeni, ţinând cont că sunt peste 80 de miliarde de euro pe care trebuie să îi absoarbă țara. Așadar, doar cine se implică primește bani.
Ministrul a mai spus că urmează modificarea cadrului legislativ naţional, a indicatorilor de performanţă în baza cărora se acordă acest spor. Conform oficialului, în țara noastră, forţa de lucru umană calificată este o premisă esenţială pentru a atrage aceşti bani europeni.
Te-ar mai putea interesa și: Motorină mai ieftină prin România. Motivul pentru care carburanții costă mai puțin cu aproape 50 de bani.Scad cererile din Ucraina