Guvernul german a aprobat un plan ambițios pentru revigorarea serviciului militar, în contextul dificultăților cu care se confruntă forțele armate ale țării din cauza deficitului de personal, agravat de invazia Rusiei în Ucraina. Ministrul Apărării, Boris Pistorius, susține că noul model este un răspuns necesar la „amenințările din Europa” și va ajuta Germania să își îmbunătățească capacitățile de apărare, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Echipamente noi pentru Armata Română. Angel Tîlvăr anunță decizii majore în Guvern
foto: armată
Potrivit acestui plan, toți tinerii germani vor trebui să completeze un chestionar la vârsta de 18 ani, în care vor exprima interesul pentru armată și vor furniza informații despre starea lor de sănătate și abilitățile fizice. Chestionarul va fi obligatoriu pentru bărbați, în timp ce femeile vor avea opțiunea de a-l completa voluntar.
Noua reglementare introduce un serviciu militar voluntar, dar cu selecție riguroasă pentru a identifica cei mai potriviți candidați. Cei selectați vor parcurge o pregătire inițială de șase luni, cu opțiunea de a prelungi serviciul dacă doresc. Guvernul urmărește să recruteze 5.000 de tineri anual, cu intenția de a crește acest număr în viitor. Proiectul urmează să fie supus aprobării parlamentului și, în cazul în care va fi adoptat, ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.
„Legea privind noul serviciu militar ne permite să restabilim registrul militar care nu mai exista de când a fost desfiinţat serviciul militar obligatoriu în 2011. Dacă mâine ar apărea o stare de apărare, nu am şti pe cine am putea mobiliza pentru că nu există o bază de date completă”, a declarat ministrul Apărării, Boris Pistorius, cel care a iniţiat proiectul.
Deși ministerul apărărilor promovează acest plan ca pe o soluție esențială pentru asigurarea securității naționale, reacțiile au fost împărțite. Partidele de opoziție, în special alianța CDU-CSU, cer reintroducerea recrutării obligatorii, argumentând că toți tinerii, indiferent de sex, ar trebui să îndeplinească un astfel de serviciu.
Totodată, criticii proiectului consideră că reglementările actuale sunt inechitabile, deoarece nu impun aceleași obligații bărbaților și femeilor. În acest sens, ministrul Pistorius a menționat că introducerea unei obligații pentru femei ar necesita modificarea Constituției, ceea ce ar fi un proces îndelungat și dificil.
În ciuda intensificării campaniilor de recrutare, Bundeswehr se confruntă cu o lipsă severă de personal.
Te-ar mai putea interesa și: Mobilizare de urgență. Românii, obligați să se înscrie în armată sau riscă amenzi uriașe