- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea care vizează milioane de români a fost adoptată! Cu ce vor putea fi înlocuite centralele de apartament

26 Jun, 16:34 • Fundeanu Madalina
Legea a fost adoptată! Dispar centralele de apartament! Iată cu ce vor putea fi înlocuite.
Legea care vizează milioane de români a fost adoptată! Cu ce vor putea fi înlocuite centralele de apartament

Dispar centralele de apartament! În Parlament s-a adoptat, decizional, un proiect pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 în ceea ce privește performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ urmează să meargă la promulgare, conform știripesurse.ro.

Potrivit celor mai noi modificări, centralele pe gaz din apartamente care nu corespund noilor indici de performanță energetică, vor fi înlocuite cu următoarele variante:

  • descentralizate de alimentare cu energie, bazate pe surse regenerabile de energie;
  • de cogenerare/trigenerare;
  • de racordare la reţelele urbane de încălzire sau de răcire;
  • pompe de căldură, panouri termice şi/sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate;
  • schimbătoare de căldură sol-aer;
  • recuperatoare de căldură;
  • orice combinaţie a celor de la lit.a)-f)

Legea a fost adoptată! Dispar centralele de apartament

Proiectul de lege care ca scop modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 referitoare la performanţa energetică a clădirilor, pentru clarificarea unor termeni şi expresii utilizate în cuprinsul legii, introducerea noţiunii de raport în ceea ce privește cerinţele minime de conformare a unei clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, numit și raport de conformare nZEB, completarea informaţiilor cuprinse în certificatul de performanţă energetică fiind luată în considerare stabilirea clasei de performanţă energetică raportat la consumul specific de energie primară şi cantitatea de emisii echivalent CO², completarea tipurilor de funcţiuni ale clădirilor şi a indicatorilor de performanţă.

„Creşterea performanţei energetice a clădirilor prin proiectarea noilor clădiri cu consumuri reduse de energie şi prin reabilitarea termică a clădirilor existente, precum şi informarea corectă a proprietarilor/administratorilor clădirilor prin certificatul de performanţă energetică reprezintă acţiuni de interes public major şi general în contextul economisirii energiei şi al decarbonării în clădiri, al îmbunătăţirii cadrului urban construit şi al protecţiei mediului”, potrivit propunerii legislative.

Mai mult, certificatul de performanţă energetică a clădirii reprezintă un document realizat conform metodologiei de calcul al performanţei energetice a clădirilor, prin care este indicată performanţa energetică a unei clădiri sau a unei unităţi de clădire. Acesta cuprinde date referitoare la consumurile calculate de energie primară şi finală, mai ales din surse regenerabile, dar şi cantitatea de emisii echivalent CO².

Cât despre clădirile deja existente, certificatul cuprinde şi măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor de energie, dar şi pentru creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în consumul total.

„Anvelopa termică a clădirii – totalitatea elementelor de clădire care delimitează spaţiul interior încălzit/ răcit/climatizat al unei clădiri de mediul exterior şi, dacă e cazul, de spaţiile neîncălzite/ nerăcite/ neclimatizate sau mai puţin încălzite/răcite/climatizate”, este notat în proiectul legislativ privind centralele de apartament.

Element al clădirii semnifică un element al anvelopei clădirii sau un sistem/subsistem tehnic al acesteia.

„Clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero – clădire cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care consumul de energie pentru asigurarea performanţei energetice este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit astfel:

„a) în proporţie de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile după cum urmează:

(i) în proporţie de minimum 10% cu energie din surse regenerabile amplasate la faţa locului;

(ii) în proporţie de minimum 20% cu energie produsă din surse regenerabile certificată prin garanţii de origine în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

b) într-o proporţie minimă de energie din surse regenerabile amplasate la faţa locului sau în apropiere, prin hotărâre a Guvernului, începând cu anul 2026”, mai spune sursa citată.

Citește și: Când își vor lua românii adio de la centralele individuale pe gaz? Noua Directivă a Parlamentului European

centrale de apartament
centrale de apartament

Termenul de energie primară a fost explicat ca „energie din surse regenerabile şi neregenerabile, care nu a trecut prin niciun proces de conversie sau transformare”.

„Nivel optim din punctul de vedere al costurilor – nivel de performanţă energetică care determină cel mai redus cost pe durata normată de funcţionare rămasă a clădirii, unde costul cel mai redus este determinat ţinându-se seama de costurile de investiţie legate de creşterea performanţei energetice a clădirii, de costurile de întreţinere şi exploatare, de categoria clădirii, după caz; durata normată de funcţionare a clădirii/unităţii de clădire nouă sau existentă se referă la durata de viaţă estimată a acesteia şi pentru care cerinţele de performanţă energetică sunt stabilite pentru clădirea/unitatea de clădire sau existentă.

Nivelul optim din punctul de vedere al costurilor se situează în intervalul nivelurilor de performanţă în care analiza costbeneficiu calculată pe durata normată de funcţionare este pozitivă”, se mai spune în proiectul de lege.

„Ca sisteme alternative pot fi propuse:

a) descentralizate de alimentare cu energie, bazate pe surse regenerabile de energie;

b) de cogenerare/trigenerare;

c) de racordare la reţelele urbane de încălzire sau de răcire;

d) pompe de căldură, panouri termice şi/sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate;

e) schimbătoare de căldură sol-aer;

f) recuperatoare de căldură;

g) orice combinaţie a celor de la lit.a)-f)”, conform propunerii legislative”, mai precizează proiectul

„La instalarea, înlocuirea sau modernizarea unui sistem sau subsistem tehnic existent al unei clădiri/ansamblu de clădiri, integrarea funcţională corectă în sistem a părţii modificate şi, după caz, a sistemului complet modificat va fi evaluată de experţi atestaţi de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Rezultatele documentate vor fi transmise de către aceştia proprietarului/ administratorului clădirii, sub forma unui raport de expertiză tehnică, pentru a rămâne disponibile şi a putea fi folosite în scopul verificării conformităţii cu cerinţele minime referitoare la sistemele tehnice ale clădirilor stabilite potrivit art. 13 alin. (1) şi în scopul eliberării de certificate de performanţă energetică. Raportul de expertiză asupra sistemului modificat va fi menţionat şi în foaia de parcurs a clădirii”, prevede propunerea legislativă privind centralele de apartament.

Vezi și: Acord istoric între miniștrii Energiei din Grupul celor Șapte (G7). S-a decis închiderea centralelor pe cărbune până în 2035