Vești bune pentru românii care vor să lase sau care au de primit o moștenire! Recent, au fost adoptare o serie de modificări ale legii care stabilește modul în care se face procesul de succesiune, noile prevederi ducând la eliminarea monopolului pe care îl aveau notarilor asupra spațiului în care operau. Mai exact, românii vor putea apela la ce notari doresc, nu doar la cei din zona în care se află persoana pe care o moștenesc sau proprietățile acesteia, notează Playtech.
Unul dintre cele mai notabile schimbări este posibilitatea ca moștenitorii să inițieze procedurile de succesiune la orice notar public din țară, eliminând restricțiile anterioare care legau acest proces de locația geografică a defunctului sau a proprietăților sale. Această flexibilitate este posibilă datorită creării Registrului electronic al dosarelor succesorale și al testamentelor, care permite notarilor să acceseze informații vitale despre dosarele succesorale în mod digital și centralizat.
Conform noilor reglementări, moștenitorii pot solicita transferul procedurilor legate de succesiune către un alt notar, dacă acest lucru este cerut de majoritatea simplă a acestora. Această opțiune încurajează competiția între notari și este de așteptat să ducă la îmbunătățirea calității serviciilor notariale și la reducerea costurilor asociate cu acestea.
Implementarea acestui sistem nu numai că va face procedurile de succesiune mai accesibile și mai rapide, dar va și crește transparența procesului, evitând astfel disputele lungi și costisitoare care pot apărea adesea în cazul succesiunilor tradiționale.
Te-ar putea interesa și: Un român din Spania, acuzat că l-a ucis pe bărbatul care i-a lăsat moștenire întreaga sa avere. Cum se apără conaționalul nostru
Odată cu noile modificări legislative, moștenitorii au libertatea de a alege notarul care li se potrivește cel mai bine, indiferent de locația acestuia în România. Când alegi un notar, este important să consideri următoarele aspecte:
Citește și: A primit 50.000 de euro moştenire și vrea să-i declare la ANAF. „Vrei neapărat să-i împărți cu statul?”