- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea moștenirilor se modifică! La ce notari pot merge de acum românii care trebuie să facă o succesiune

07 Jun, 18:51 • Adrian Popovici
Se schimbă legea moștenirii. Prin introducerea unor modificări semnificative, procesul de succesiune după decesul unei persoane va deveni mai accesibil și mai puțin costisitor pentru moștenitori.
Legea moștenirilor se modifică! La ce notari pot merge de acum românii care trebuie să facă o succesiune

Vești bune pentru românii care vor să lase sau care au de primit o moștenire! Recent, au fost adoptare o serie de modificări ale legii care stabilește modul în care se face procesul de succesiune, noile prevederi ducând la eliminarea monopolului pe care îl aveau notarilor asupra spațiului în care operau. Mai exact, românii vor putea apela la ce notari doresc, nu doar la cei din zona în care se află persoana pe care o moștenesc sau proprietățile acesteia, notează Playtech.

Unul dintre cele mai notabile schimbări este posibilitatea ca moștenitorii să inițieze procedurile de succesiune la orice notar public din țară, eliminând restricțiile anterioare care legau acest proces de locația geografică a defunctului sau a proprietăților sale. Această flexibilitate este posibilă datorită creării Registrului electronic al dosarelor succesorale și al testamentelor, care permite notarilor să acceseze informații vitale despre dosarele succesorale în mod digital și centralizat.

Conform noilor reglementări, moștenitorii pot solicita transferul procedurilor legate de succesiune către un alt notar, dacă acest lucru este cerut de majoritatea simplă a acestora. Această opțiune încurajează competiția între notari și este de așteptat să ducă la îmbunătățirea calității serviciilor notariale și la reducerea costurilor asociate cu acestea.

Implementarea acestui sistem nu numai că va face procedurile de succesiune mai accesibile și mai rapide, dar va și crește transparența procesului, evitând astfel disputele lungi și costisitoare care pot apărea adesea în cazul succesiunilor tradiționale.

Succesiune la notar
Succesiune la notar

Te-ar putea interesa și: Un român din Spania, acuzat că l-a ucis pe bărbatul care i-a lăsat moștenire întreaga sa avere. Cum se apără conaționalul nostru

Cum alegi notarul potrivit pentru succesiune?

Odată cu noile modificări legislative, moștenitorii au libertatea de a alege notarul care li se potrivește cel mai bine, indiferent de locația acestuia în România. Când alegi un notar, este important să consideri următoarele aspecte:

  • Experiența și specializarea. Este recomandată folosirea unui notar specializat pe cazurile de succesiune și subtilitățile legilor care țin de acest domeniu;
  • Recomandări foștilor clienți. La fel ca în cazul altor servicii de care avem nevoie în viața noastră, este recomandat să cerem informații care au avut experiențe pozitive cu anumiți notari în timpul procesului de succesiune;
  • Costuri. Procesul de succesiune poate fi costisitor, așa că este recomandată o trecere în revistă a tuturor costurilor care trebuie acoperite.

Citește și: A primit 50.000 de euro moştenire și vrea să-i declare la ANAF. „Vrei neapărat să-i împărți cu statul?”