- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea pensiilor trece neobservată din cauza grevei din Educație. Amendamentele au fost depuse oficial. Ce schimbări au loc?

12 Jun, 10:12 • Constantin Cristina
Legea pensiilor aduce noi modificări, însă trece neobservată de protestele și grevele care au furat ochii românilor. Iată ce trebuie să știe românii despre amendamentele depuse oficial.
Legea pensiilor trece neobservată din cauza grevei din Educație. Amendamentele au fost depuse oficial. Ce schimbări au loc?

Au fost aduse noi modificări la Legea pensiilor, însă a fost „acoperită” de protestele și grevele care au acaparat sfera de interes a românilor, a informat antena 3 CNN. Amendamentele au fost oficial depuse la Senat, zilele acestea și vizează creșterea vârstei de pensionare și tăierea unor pensii speciale, iar nicio pensie specială nu va depăși salariul.

Citește și: Marcel Ciolacu oferă noi informații despre legea pensiilor speciale. Termenul limită pe care îl are România pentru a adopta noua reformă. „Eu nu o să renunț”

Legea pensiilor trece neobservată din cauza grevei din Educație. Amendamentele au fost depuse oficial. Ce schimbări au loc?

De asemenea, vor suferi schimbări și pensiile militarilor, mai exact vor fi recalculate, astfel încât să nu depășească salariile de bază ale angajaților.

Pensionarii vor putea ieși din stagiul de muncă abia la 65 de ani, comparativ cu vârsta inițială de la 60 de ani. Procedura privind creșterea vârstei de pensionare se va face eșalonat până în 2035 pentru polițiști, pompieri, militari, profesori, inclusiv pentru femei.

„Art. 16 – (2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în Anexa de la Lege 223/2015 privind pensiile militare de stat şi Anexa nr. 6 care face parte integrantă din lege”, scrie în amendamentul depus la Senat.

Până la acest moment, doar polițiștii, militarii, pompierii, aveau voie să iasă la vârsta standard de 60 de ani.

Pensii
Pensii

„Discutăm de vârstele de pensionare și vârstele standard în sistemul public de pensii, unde acum avem vârsta de pensionare standard pentru bărbați 65 de ani, iar pentru femei încă nu a atins acest nivel, dar și în cazul femeilor urmează ca vârstele standard să ajungă la 65 de ani. Dacă discutăm de pensiile acestea care fac obiectul discuțiilor din această perioadă, pensiile care se stabilesc altfel decât cele pe bază de punctaj, acolo aveam două mari probleme abordate.

Pe de o parte, cuantumurile care se stabileau după altă regulă, iar pe de altă parte aceste vârste standard, care de cele mai multe ori erau foarte timpurii și au fost acele cazuri când persoane în deplinătatea forței de muncă au decis, și legea le-a permis, să se pensioneze și după aceea i-am regăsit din nou în instituțiile publice. Fostul şef al Casei de pensii, despre amendamentele la legea pensiilor. 

Creșterea vârstei standard de pensionare reprezintă un aspect care trebuie avut în vedere şi datorită aspectelor de natură demografică, pentru că pe de o parte discutăm de creșterea speranței de viață și în special speranța de viață la vârsta pensionării, care este în creștere și este un lucru foarte bun, pentru că cetățenii români beneficiază și de un sistem de sănătate care le permite să trăiască mai mult, ceea ce este un lucru lăudabil și atunci și capacitatea de muncă este pusă în corelare cu vârsta biologică. De aceea, pentru egalitate de tratament, probabil aceste amendamente au fost avute în vedere.

Știu că se invocă în aceste situații faptul că anumite persoane și anumite profesii, la anumite vârste, nu mai permit exercitarea profesiei. Dar îmi amintesc că în 2010, când prin legea 263 majoram vârstele de pensionare pentru cei mulți, atunci se invoca principiul acela al reorientării profesionale. Eu cred că și în aceste domenii oamenii pot să fie utilizați pe alte paliere ale instituțiilor unde activează, unde capacitatea fizică să nu fie foarte solicitantă”, a spus Doina Pârcălabu, fost șef al Casei Naționale de Pensii.

Alte articole: Schimbări majore pentru legea pensiilor! „Pentru că vor unii să mintă românii că sunt ei salvatorii pensiilor din România”

Urmărește Daily Business pe Google News