Orice român care vrea să lucreze ca prestator casnic trebuie să știe că această activitate este reglementată de Legea nr. 111/2022 și se încadrează la muncă necalificată. Asta înseamnă că orice persoană poate presta activități casnice, în una sau mai multe gospodării, în schimbul unor tichete în valoare de 15 lei. Prestatorul casnic are dreptul de a stabili prețul seriviciilor oferite, iar pentru asta trebuie să se înregistreze în prealabil în platforma electronică ANOFM.
Citește și: Ministerul Finanțelor plănuiește să atragă mai mulți investitori în piața titlurilor de stat
Persoanele care beneficiază de ajutor social de incluziune pot presta servicii casnice, fără a risca să piardă ajutorul social, conform prevederilor din Legea 196/2016, articolul 10.
Ajutorul social se acordă sub formă de venit minim de incluziune (VMI) și are două componente:
Astfel, pentru a fi stabilite criteriile de acordare a ajutorului social de incluziune, a calculul venitului net lunar ajustat sunt luate în calcul toate veniturile nete pe care „membrii familiei sau persoana singură le-a realizat în luna anterioară solicitării venitului minim de incluziune”, citează avocatnet.ro.
La stabilirea acestor venituri nete, legea prevede că nu sunt luate în considerare mai multe tipuri de venituri, precum:
Potrivit legii cu privire la venitul minim de incluziune, pot beneficia de VMI „familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de prezenta lege și ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 de lei inclusiv”.
Legea stabilește în același timp că VMI-ul „se majorează anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică”.
În contextul în care se încearcă promovoarea unei vieți active și susținerea participării tinerilor pe piața muncii, legea prevede că „beneficiarii de venit minim de incluziune au dreptul la stimulente, după cum urmează:
a) în situația în care unul sau mai mulți membri ai familiei realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare sau membrii familiei desfășoară activități independente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 500 de lei/familie, nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei;
b) în situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni consecutive, acordarea ajutorului de incluziune se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”.
Citește și. Salarii de peste 4.000 de lei la call center. Se caută persoane care vorbesc limbile olandeză și suedeză
Conform precizărilor făcute de Ministerul Muncii, VMI presupune nu doar acordarea unor sume de bani, ci reprezintă „un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială”.