- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea prietenilor blănoși. Ce reguli trebuie să respecte proprietarii de câini și pisici care locuiesc la bloc, în 2024. Se trec sau nu animalele de companie la întreținere?

03 Jul, 13:15 • Bocioacă Bianca
Proprietarii de câini și pisici trebuie să țină cont de mai multe reguli. De exemplu, cei care locuiesc la bloc pot ni nevoiți, în anumite situații, să treacă animalele la întreținere.
Legea prietenilor blănoși. Ce reguli trebuie să respecte proprietarii de câini și pisici care locuiesc la bloc, în 2024. Se trec sau nu animalele de companie la întreținere?

Proprietarii de câini și pisici se pot confrunta cu mai multe provocări dacă locuiesc la bloc, ci nu la curte. Deși nu există o lege care să stabiească o taxă suplimentară la întreținere, art. 47, lit. d) din Legea 230/2007 provimd cheltuielile pentru beneficiari, dar și art. 50, alin. 2 din HG 1588/2007 vin cu câteva precizări importante.

Potrivit legii, comitetul executiv al asociației de proprietari are următoarele atribuții:

  • duce la îndeplinire hotărârile adunării generale și urmărește respectarea prevederilor legale, a statutului și a acordului de asociere ale asociației de proprietari;
  • reglementează folosirea, întreținerea, repararea, înlocuirea și modificarea parților proprietății comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietății comune, în conformitate cu actele normative în vigoare.

Citește și:  Lege pentru românii care locuiesc la bloc în 2024! Când trebuie să treci o persoană la întreținere

Astfel, anumite asociații de proprietari aleg să treacă la întreținere animalele de companie pentru că fac consum de:

  • energia electrică;
  • lift;
  • apă și altele.

Au fost situații în care proprietarii au reclamat că au plătit chiar și 100 de lei în plus la întreținere. De obicei, câinii sunt cei care sunt trecuți la întreținere, nu alte animale de companie, pentru că aceștia trebuie să fie plimbați.

Pe lângă asta, mulți proprietari nu primesc chiriași care au câini sau pisici. În anumite situații, poate fi vorba chiar și despre hamsteri sau pisici.

Există și cazuri în care proprietarii acceptă prezența acestora, cu condiția ca chiriașul să plătească suplimentar sau să repare eventualele daune provocate de animale.

Citește și:  Noi blocuri ANL vor fi construite în mediul rural. Ce condiții trebuie să îndeplinească cetățenii care vor să locuiască într-un bloc ANL

Reguli pentru proprietarii de câini și pisici

Cei care au un animal de companie la bloc trebuie să respecte mai multe reguli. O dispoziție dată de Consiliul Local Cluj-Napoca arată despre ce este vorba.

„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări  și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete”, arată o dispoziție dată de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Astfel, locuitorii din Cluj-Napoca pot păstra într-un apartament de bloc cel mult doi câini sau doi  pisici, după caz, scrie capital.ro.