Legea salarizării este aproape gata și după cum a dat asigurări ministrul Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea odată ce noile prevederi vor intra în vigoare. Cu toate că Guvernul promisese că va finaliza acest proces până în această primăvară, există posibilitatea ca legea salarizării să intre în vigoare abia anul viitor, transmite Antena 3 CNN.
IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. Procesul de finalizare și negociere a noii legi este în curs de desfășurare în prezent, autoritățile de la București negociind diverse aspecte cu specialiștii Comisiei Europene.
„Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim că și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem”, explică Simona Bucura-Oprescu despre legea salarizării.
După cum explică autoritățile, salariile care vor înregistra creșteri semnificative odată cu legea salarizării sunt în domeniile bugetare afectate de deficitul de personal. Conform noii legi, specialiștii din domeniul IT vor beneficia de o grilă de salarizare distinctă. Programatorii angajați în sectorul public ar putea obține remunerații comparabile cu cele din sectorul privat, inclusiv salarii ce pot depăși dublul acestora.
Te-ar putea interesa și: Ce impact va avea noua lege a salarizării asupra salariilor de la stat. Ministrul Muncii anunță care sunt categoriile de bugetari care primesc majorări semnificative
„Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate, explică ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Mai exact, odată cu schimbările pe care le aduce legea salarizării, aceste salarii vor fi înghețate pentru o anumită perioadă de timp. Există angajați în sectorul public care depășesc nivelurile prevăzute în grilă. În astfel de cazuri, remunerațiil lor nu vor fi reduse, ci pur și simplu nu vor mai fi majorate în viitorul apropiat.
În sectorul sănătății, se anticipează că cele mai semnificative creșteri salariale vor fi pentru asistenții medicali, personalul auxiliar și TESSA. Gărzile efectuate de medici vor fi mai bine remunerate, iar performanța ar putea fi evaluată în funcție de numărul de servicii medicale furnizate.