- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea te obligă să dai bani chiar dacă stai la casă. Cheltuili obligatorii pentru românii care au curte

01 Jul, 13:02 • Andrei Alina
Cine face gardul și cine plătește pentru construirea lui? Este întrebarea pe care și-o pun mulți români care locuiesc la casă. Legislația preve clar cine suportă toată cheltuiala.
Legea te obligă să dai bani chiar dacă stai la casă. Cheltuili obligatorii pentru românii care au curte

Construcția gardului dintre vecinii care locuiesc la casă reprezintă o lucrare autonomă durabilă din perspectiva dreptului civil, conform articolului 578 din Codul Civil, care afirmă: ”(2) Lucrările autonome sunt construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări cu caracter de sine stătător realizate asupra unui imobil.”

Un gard despărțitor între vecini trebuie să respecte dreptul la proprietate și posesie al ambilor vecini și să nu fie amplasat doar pe o singură parte a proprietății. De asemenea, trebuie să permită scurgerea apei de pe el pe ambele fonduri de proprietate.

Înălțimea gardului este stabilită prin autorizația de construire. Conform legii, în general, nu este permisă construirea unui gard cu o înălțime mai mare de 2 metri, cu excepția cazurilor în care regulamentele de urbanism prevăd condiții derogatorii.

„(2)În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, prevede Art. 662 alin. 2 din Codul Civil.

Citește și: Decizia de la Uniunea Europeană care le pune bețe în roate românilor. Ce nu mai au voie să facă cei ce locuiesc la curte

 

Cine plătește pentru ridicarea gardului dintre doi vecini care stau la casă

Codului Civil preve că gardul care separă proprietățile este considerat proprietate comună. Astfel, conform articolului 660 din Codul Civil, se stipulează că (1) „Zidul, șanțul, precum și orice altă despărțitură între două fonduri sunt prezumate a fi în proprietatea comună a vecinilor, dacă nu rezultă contrariul din titlul de proprietate, dintr-un semn de necomunitate ori dacă proprietatea comună nu a devenit proprietate exclusivă prin uzucapiune, în condițiile legii.”

Construcția gardului între vecini este obligatorie pentru ambele părți. Cu alte cuvinte, toți suportă cheltuielile. „Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărțituri comune”.

În acest caz, vecinul are două opțiuni, potrivit indrumari-juridice.eu.

Citește și: Lege pentru cei care locuiesc la curte. Sunt vizați peste 12 milioane de români

În primul rând, unul dintre proprietari îl poate soma pe vecinul său să contribuie de la bun început la cheltuielile pentru construirea gardului. Dacă acesta refuză, poate fi chemat în judecată, iar legea privind gardurile între vecini poate ajuta la câștigarea procesului în instanță.

 

Urmărește Daily Business pe Google News