- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legi stricte pentru camerele de supraveghere. Care sunt obligațiile românilor?

21 Oct, 15:58 • Mălureanu Rebecca
Românii care aleg să își instaleze camere de supraveghere pe propritățile lor, trebuie să respecte cu strictețe regulamentul GDPR. Legile au în vedere utilizarea și amplasarea acestor echipamente, într-un mod în care să nu se încalce drepturile celorlalți, altfel se riscă sancțiuni grave!
Legi stricte pentru camerele de supraveghere. Care sunt obligațiile românilor?

Din ce în ce mai mulți români aleg să își instaleze camere de supraveghere pe proprietățile lor, indiferent că locuiesc la bloc sau la casă. Aceste sisteme facilitează creșterea nivelului de securitate și pot fi un real ajutor în prevenirea și combaterea infracțiunilor. Chiar și cu aceste beneficii, folosirea acestor sisteme de supraveghere nu sunt lipsite de respectarea riguroasă a unor legi.  Cei care își doresc montarea unor echipamente de genul trebuie să fie atenți la respectarea normelor legale, pentru a nu risca sanțiuni grave.

Legi stricte pentru cei ce își montează camere de supraveghere

Legislația în vigoare impune condiții stricte pentru utilizatorii unor astfel de dispozitive. De obicei, camerele sunt poziționate pe clădiri pentru a descuraja furturile și alte acțiuni ilegale. Cu toate acestea, persoanele fizice au dreptul să monteze camere de supraveghere pentru monitorizarea zonelor precum parcările, curțile comune sau spațiile partajate dintr-un imobil.

Un aspect de luat în considerare este respectarea regulamentului GDPR, care devine obligatoriu atunci când camerele sunt direcționate exclusiv spre limitele proprietății personale. Tot așa, Legea nr. 333/2003, care prevedere paza obiectivelor și protecția bunurilor, specifică că montarea camerelor în spații publice sau private trebuie să urmărească anumite principii aferente pentru a fi în conformitate cu legile.

Utilizarea camerelor de supraveghere supun utilizatorii unor legi stricte
Utilizarea camerelor de supraveghere supun utilizatorii unor legi stricte

Care sunt sancțiunile pe care le riști dacă nu respecți regulamentul?

În condițiile în care sistemul de supraveghere înregistrează imagini care întrec limitele proprietății private, proprietarii sunt responsabili să pună la curent persoanele aflate în raza camerelor.

Se pot folosi de afișe de avertizare, inscripționate: „Atenție! Proprietate supravegheată video”.

Ai mai putea citi și: Cât va plăti un român pentru încălzire în sezonul rece. Cât consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză

Așadar, cei care îți montează camere de supraveghere în clădirile de apartamente trebuie să fie conștienți de obligațiile legale pe care le au. Pe lângă semnalizarea cu afișe, proprietarii trebuie să precizeze clar și scopul supravegherii. În același mod, este esențial să cuprindă date de contact, în așa fel încât persoanele filmate să poată cere informații suplimentare despre înregistrările efectuate. Potrivit legislației, fiecare persoană care apare în imaginile surprinse este îndreptățită de a solicita detalii despre înregistrările vizate.

Nerespectarea legii poate atrage sancțiuni, inclusiv amenzi, dacă proprietarii nu respectă obligațiile de informare a persoanelor filmate sau dacă folosesc camerele într-un mod care încalcă dreptul la intimitate al celor din jur. Utilizarea neconformă a sistemelor de supraveghere, fără a respecta legislația privind protecția datelor, poate produce consecințe legale considerabile.

Te-ar mai putea interesa și: Cât de riscantă este accesarea unui credit de la bancă. La ce să fiți atenți înainte să semnați