Klaus Iohannis a promulgat noile legi ale educației, la Cotroceni. După opt ani de zile de așteptare, profesorii și-au recuperat speranța în ceea ce privește sistemul de învățământ, a transmis observatornews.ro.
Prin intermediul acestor noi legi, proiectul „România Educată” promite să mai rezolve din problemele pe care le are sistemul de învățământ românesc. Așadar, se încearcă să se ridice nivelul educației din țara noastră la standarde europene.
Despre proiectul „România Educată” se vorbește încă din 2016 și iată că a durat aproape opt ani să se facă ceva în privința sistemului de învățământ. Mai grav este că elevii au avut de suferit cel mai mult.
Conținutul noilor legi a fost prezentat în primă fază de către Sorin Cîmpeanu, primul ministru al Educației, apoi acestea au fost preluate de către Ligia Deca. De-a lungul celor 8 ani, în care au fost amânări peste amânări, dezbateri peste dezbateri, s-a ajuns în anul 2023, când astăzi, Klaus Iohannis a promulgat legile.
Cea mai importantă decizie luată în urma Legilor Educației este legată de admiterea de liceu. Mai concret, elevii care intră în clasa a 5-a, de toamna viitoare, vor susține Evaluarea Națională, dar și un concurs separat la liceele de top din țară.
Lucrurile se schimbă și la examenul de Bacalaureat. Se introduce o nouă probă, încrucișată. Experții în educație nu privesc cu încredere acest proiect. Profesorii numesc aceste legi „o formă fără fond” și continuă să își facă griji pentru elevii care vin mediul rural și nu au acces la informație, precum cei din mediul urban. În continuare se așteaptă o reacție după promulgarea acestor măsuri.
Alte articole: Cine sunt românii care nu mai primesc vouchere de vacanță în 2023. Ce să NU faci pentru a nu pierde beneficiul