Sunt vești noi pentru angajații din învățământ. Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat oficial că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și va fi inclusă în legile educației, conform Edupedu.ro.
Ligia Deca a prezentat azi într-o conferință de presă principalele modificări aduse proiectelor legilor educației. Proiectele vor fi puse în dezbatere publică timp de 10 zile, iar mai apoi vor fi finalizate.
Oficialul MEC a transmis astăzi, în cadrul conferinței de presă privind modificările aduse proiectelor legilor Educației, că salarizarea profesorilor va fi progresivă și va porni de la salariul mediu brut pe economie. Ligia Deca a subliniat că există acord în coaliție pe acest subiect.
„Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat. De asemenea, prețuim cadrele didactice care se pensionează”, precizează Ligia Deca.
Amintim că salariul profesorului debutant rămâne în proiectul legii învățământului preuniversitar, deși inițial se înțelesese că dezbaterile legate de acest venit al angajaților nu vor mai fi incluse la Ministerul Educației.
Mai poți citi: Schimbare majoră în anul școlar 2023-2024. Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână
„Din discuțiile purtate cu doamna ministru, a rezultat următorul lucru: nu este vorba de eliminarea, din proiectul legii învățământului preuniversitar, acelui articol care face referire la salariul de referință, care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut, pentru un debutant cu studii superioare. Era vorba doar de grilele de salarizare. Este logic că grilele de salarizare vor fi pe legea salarizării, nu pot fi prinse în legea educației. Proiectul Legii învățământului preuniversitar stabilește doar de la ce anume plec. Pe baza a aceea ce se poate stabili prin legea educație, pot să faci grilele care vor fi prinse în legea salarizării. Asta este ceea ce mi s-a comunicat mie”, a transmis Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.