- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legislația pe RCA va fi îmbunătățită. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Propunem să fie introdusă o referenţiere şi pe zona de costuri”

14 Feb, 15:15 • Stefan Simion
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a vorbit, într-o conferință de presă, despre extinderea perioadei de plafonare la polițele RCA după ce vor trece cele șase luni de plafonare la nivelul din februarie 2023. Guvernul a aprobat la finele anului trecut prelungirea plafonării cu încă şase luni a poliţelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adaugă rata inflaţiei de maximum 6,8%.
Legislația pe RCA va fi îmbunătățită. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Propunem să fie introdusă o referenţiere şi pe zona de costuri

Bogdan Chirițoiu a dat asigurări că legislația pe RCA va fi îmbunătățită, cea mai importantă îmbunătățire fiind stabilirea unui preț de referință pe zona de prețuri, dar și în privința reparațiilor.

Legislația pe RCA urmează să fie îmbunătățită

Pe RCA suntem într-o nouă perioadă de plafonare a preţurilor. Vom vedea după această perioadă dacă plafonarea va fi extinsă şi trebuie să ne asigurăm că avem o piaţă care funcţionează bine pe zona de RCA. Deci, momentan luăm aceste măsuri temporare. Din trei în trei luni intervenim, stabilim un anumit nivel al preţurilor. Dar nu poţi să ţii o piaţă numai în măsuri temporare, la un moment dat va trebui să venim şi cu nişte soluţii definitive sau, oricum, pe termen lung. (…)

Avem propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei pe RCA. Cea mai importantă dintre propuneri este de a introduce o referenţiere şi pe zona de costuri. Noi acum avem o referenţiere, deci un preţ orientativ, dacă vreţi, recomandat, asta înseamnă o referinţă cam cât ar trebui să fie preţul. Nu e o obligaţie legală, nu te sancţionează nimeni dacă nu aplici preţul ăla, dar orientează piaţa în momentul când vine autoritatea statului şi spune: preţul ar fi cam atât„, a explicat Chiriţoiu, potrivit economica.net

Chirițoiu: „Propunem să fie introdusă o referenţiere şi pe zona de reparații”

Chirițoiu a subliniat că, pe perioada de plafonare temporară, de trei luni, există introdusă o referenţiere la unele costuri, respectiv cât să fie comisionul brokerilor şi cât să fie costul maşinii de înlocuire.

Citeste si Șoferii sunt terifiați de scumpirile asigurărilor RCA! „Nu degeaba au ieșit transportatorii în stradă! Toți suntem în aceeași situație”

La ce nu avem referenţiere? La cel mai important cost, care este al reparaţiilor. Şi atunci spunem: ok, avem un preţ de referinţă la rezultatul final, la preţul RCA, dar ca să ţii sub control preţul final trebuie să ai sub control şi componentele lui, costurile. N-ai cum să limitezi cumva preţul final dacă creşte preţul componentelor lui, costurile pe care le au firmele respective. 

Deci asta e propunerea noastră: să găsim o formulă în care costul reparaţiilor să nu mai crească atât de mult pe cât a crescut în ultimii ani şi pentru asta o referenţiere la reparaţii ar fi logica sistemului care a fost construit„, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu a explicat care este mecanismul de stabilire a preţului de referinţă, menţionând că acest preț de referință ar putea fi folosit şi în privinţa reparaţiilor.

În momentul acesta, cum funcţionează preţul de referinţă? Este o asociaţie, BAAR, care a contractat o firmă de consultanţă care culege date de la firmele de asigurări şi stabileşte acest preţ de referinţă. Deci, un mecanism similar poate fi gândit şi pentru reparaţii, pentru că ai două lucruri la reparaţii: ai costul pieselor, şi aici ai site-uri specializate care îşi spun cât costă o plăcuţă de nu ştiu care, cât costă o portieră, cât costă un far, şi ai ora de manoperă. 

Ce ar avea de făcut consultantul care ar trebui să dea un preţ de referinţă e legat de preţul pieselor şi să afle care este costul mediu al orei de muncă al unui electrician, al unui tinichigiu etc„, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenței.

Citeste si Examenele care te ajută să-ți crești salariul! Mai mult de 20.000 de români au ales calea asigurărilor în 2023

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult