- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Leguma cu care fermierii români au dat lovitura! Se cultivă aproape mai mult decât cartofii

02 Aug, 19:09 • Alexe Raluca
Varza este o legumă versatilă, îndrăgită de români, întâlnită în mai toate piețele. De-a lungul timpului, această legumă hrănitoare a devenit din ce în ce mai uzitată în bucătăriile românilor, dar a și început să fie tot mai cultivată.
Leguma cu care fermierii români au dat lovitura! Se cultivă aproape mai mult decât cartofii

Varza a devenit o adevărată vedetă în bucătăria românească. Este utilizată în numeroase rețete tradiționale și apreciată pentru beneficiile sale nutriționale, înregistrând o creștere semnificativă în popularitate și producție.

Citește și: Seceta și furtunile aduc scumpiri de peste 300% la tarabele cu legume. Cât ajung să coste varza, castraveții, roșiile și ardeii

Leguma cu care fermierii români au dat lovitura

După cartofi, varza este cea mai îndrăgită legumă a românilor, consumul mediu anual depășind 45 de kilograme pe cap de locuitor, potrivit Institutului Național de Statistică. De asemenea, și producția răspunde cerințelor consumatorilor, depășind 600.000 de tone anual.

Cu varza poți face numeroase rețete! O putem consuma murată, în sarmale, ca varză a la Cluj, în plăcinte, ciorbe sau pur și simplu salată. Indiferent de metoda de consum, valorile nutriționale nu sunt foarte modificate, făcând din această legumă un adjuvant al stării de bine și a unei sînătăți de fier. În restaurante, bucătarii utilizează câteva tone de varză în fiecare lună, preparând diverse mâncăruri tradiționale

„Avem varza a la Cluj, sarmalele, salatele care conțin varză. Varza este printre preferințele clienților noștri, lucrăm foarte mult cu producători locali”, spune Adriana Duna, reprezentantă a unui restaurant din zona Aiudului, potrivit playtech.ro.

Fermierii răspund cererii tot mai mari, astfel că extind suprafețele de cultivare. De asemenea, au adaptat și prețul de vânzare la această creștere. În bazinul legumicol Rusănești din județul Olt, cantitatea de varză cultivată a crescut cu 20% față de anul trecut. Această creștere reflectă mulțumirea producătorilor cu privire la producția obținută și cererea pieței care s-a menținut constantă.

În piețe, prețul verzei variază între 3 și 4 lei pe kilogram, reflectând atât calitatea, cât și cererea pentru această legumă.

Varza este preferată și datorită beneficiilor sale nutriționale. Este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, fiind o alegere sănătoasă pentru orice dietă. Versatilitatea sa în bucătărie o face ideală pentru o varietate de rețete, de la preparate tradiționale, până la inovații culinare.

Citește și: Cât a ajuns să coste o simplă salată de varză la Vama Veche. Pe ce a plătit un turist o notă de plată de 629 lei