Fermierii români produc, anual, aproximativ 600.000 de tone de varză. Mare parte din această cantitate ajunge la export, cel mai frecvent în Germania, Italia sau Spania. În acest fel, cultivatorii câștigă mai mult decât dacă ar duce-o în supermarketuri.
Localitatea dâmbovițeană Lungulețu este celebră pentru cultivarea verzei. Aici se produc, anual, aproximativ 100.000 tone de varză. Varza de toamnă de la Lungulețu ia deja drumul piețelor agroalimentare. Recolta de anul acesta a fost, deja, strânsă și va pleca de la producători la prețul de 1,5 lei pe kilogram. Însă, de-a lungul lanțului de aprovizionare care cuprinde producător, procesator, comerciant, prețul va crește chiar și de patru ori.
Colaborarea cu marile lanțuri de retail este dificilă. Pentru o singură legumă stricată, tot tirul este respins. Așa că producătorii din Lungulețu au găsit o altă soluție: s-au asociat în cooperativă, cu 870 de membri, pentru a-și limita pierderile.
Citeste si Cât costă legumele în sezonul 2024. Fermierii le vând ieftin, dar în piețe prețurile explodează
„Pentru o singură varză sau pentru un singur cartof, ne dă tot tirul înapoi retur. Atunci singura noastră variantă este aceea de a procesa, de a amabala și sigur de a căuta piețe nu numai în România, ci și în afara țării. În acest moment, exportăm în Germania, în Spania se exportă foarte mult, în Anglia, Italia și Franța. Acestea sunt țările în care murăturile din România au cea mai mare pondere de vânzare”, spune Ionuț Lăscaie, președintele Cooperativei Agricole Produs în Dâmbovița, potrivit Euronews.
Nu puține sunt situațiile în care, din cauza prețului mic și a ofertei mari, varza timpurie este aruncată la gunoi.
Intermediarii care oferă un preț mic la poarta fermei completează acest tablou nefavorabil producătorilor de varză românească, potrivit agrointel.ro.
„Singura rezolvare este să băgăm tocătoare în ea, altădată să aprecieze munca legumicultorilor să mănânce din aceea de plastic adusă din afară. Nu interesează pe nimeni munca noastră și banii pierduți pentru înființarea culturii că de profit nu mai vorbim. Noi o dăm cu 50 de bani pe kilogram și în piață este de cinci chiar șase ori mai mult adică 2,5 – 3 lei. În magazin nu mai vorbim, că poate ajunge și la 5-6 lei kilogramul”, a comentat un fermier, potivit sursei citate.
Față de anul trecut, prețul verzei aproape s-a triplat. Așa că pentru un butoi întreg cu varză pentru murat, o gospodină poate plăti chiar sute de lei. Sunt, însă, și români care aleg să cumpere din piață varza gata murată, chiar dacă prețul unui kilogram ajunge și la 8 lei.