- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Leguma preferată de români a ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram. Fermierii au producții uriașe în acest an

21 Jun, 12:15 • stefan.vlad
Leguma preferată de români a ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram. Deputatul PSD Adrian Alda a explicat de ce prețul roșiilor este unul atât de mic. Acest lucru se întâmplă în contextul în care mai mulți producători locali s-au plâns că aruncă legumele din cauza supraproducției din piață.
Leguma preferată de români a ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram. Fermierii au producții uriașe în acest an

Leguma preferată de români a ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram. Politicianul spune că „toți s-au îngrămădit să facă producție în același timp” și consideră că suma mică pe care o plătesc românii este „în avantajul cumpărătorilor”.

Citește și: Fermierii români, în pragul falimentului. Leguma pe care sunt forțați să o vândă cu 80 de bani ajunge să se vândă în supermarketuri și de 10 ori mai scump

Leguma preferată de români a ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram

Este important acum ca și fermierii să facă pasul următor. Respectiv să se asocieze pentru a-ș crea lanțuri proprii de distribuție, prin centre de colectare și sortare a producției de tomate care să fie apoi distribuită în toată țara (nu doar în regiunile în care se produc aceste legume!).

Prețul roșiilor este foarte mic doar în anumite zone. În bazinele legumicole consacrate. Marea problemă a producătorilor este că nu pot livra constant cantitățile solicitate de marii retaileri”, a declarat deputatul PSD, pe pagina sa de Facebook.

Adrian Alda crede că soluția este asocierea pentru realizarea depozitelor de colectare și sortare. În Dolj, Olt, Galați. Giurgiu, producția este una record, prețurile fiind mici. Dar există și județe din România unde leguma se vinde cu un preț cu mult mai mare, cum ar fi Clujul.

De exemplu, în Galați un kilogram de roșii este între 1 și 2,5 lei/kg. Spre deosebire de Cluj, unde ajunge la 20 lei/kg sau Bihor – 12-14 lei/kg. O altă cauză a supraproducției este că fermierii s-au înghesuit toți să facă producție în aceeași perioadă de timp.

Și n-au fructificat deloc legislația în vigoare care le permite să înființeze culturi de tomate eșalonat, pe o perioadă mult mai mare, comparativ cu anii anteriori. În absența unui număr suficient de contracte încheiate cu producătorii români, marile lanțuri de magazine au fost nevoite să prelungească contractele pentru roșii cu furnizori externi”, a adăugat deputatul PSD.