Cunoscută sub denumirea de „usturoi sălbatic”, leurda se vinde în piețe și la supermarket la prețuri foarte mici în postul Paștelui. Deși costă puțin, proprietățile ei curative sunt nemărginite, iar specialiștii ne recomandă să o integram în dieta noastră.
În timp ce alte verdețuri se vând la prețuri mult mai ridicate decât în anii trecuți în postul Paștelui, leurda se poate cumpăra de la tarabe chiar și cu un leu legătura.
Citește și: De unde provin, de fapt, roșiile și castraveții de la Lidl. Românii vor rămâne surprinși
Nu doar că este ieftină, dar leurda are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Specialiștii spun că favorizează eliminarea toxinelor. Principala acțiune apreciată a leurdei este cea depurativă. Așadar, există o tradiție transmisă din bătrâni care sugerează că un consum regulat de leurdă ajută la curățarea sistemului digestiv și a sângelui, favorizând eliminarea toxinelor.
Leurda are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice cunoscute, care sunt similare cu cele ale usturoiului. Din acest motiv, leurda este un aliat important în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară.
Citește și: Cât costă primele roşii româneşti apărute pe piaţă în 2024. Soiul „inimă de bou”, cel mai apreciat
Tot asemenea usturoiului, leurda acționează în mod activ în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali. De asemenea, există multe remedii naturiste pe bază de leurdă pentru tratarea acestor afecțiuni, pe care le poți utiliza în afara sezonului de leurdă.
Leurda are un gust asemănător cu usturoiul și poate fi folosită în combinație cu legume și alte verdețuri, ba chiar și în plăcinte cu brânză pentru cei care nu țin postul Paștelui.