- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lemnele de foc s-au scumpit și cu 20% în 2024. Cât a ajuns să coste metrul cub în județele montane

17 Sep, 18:43 • Bocioacă Bianca
Cât costă lemnele de foc anul acesta, în județele montane. Potrivit Ministerului Energiei, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite, mai mult de jumătate se încălzesc cu lemne, majoritatea în mediul rural.
Lemnele de foc s-au scumpit și cu 20% în 2024. Cât a ajuns să coste metrul cub în județele montane

Toamna abia a început, însă, locuitorii din zonele montane se pregătesc temeinic pentru iarnă, una dintre prioritățile acestora este aprovizionare cu lemne de foc. De exemplu, în județul Harghita, lemnele de foc și-au găsit deja loc în gospodăriile oamenilor, temperaturile fiind din ce în ce mai scăzute, ajungând chiar și sub zero grade în unele dimineți.

Anul 2024 a adus o provocare suplimentară pentru cei care depind de lemnele de foc pentru încălzire, pentru că prețurile au explodat. În unele zone, oamenii sunt nevoiți să plătească și cu 20% mai mult față de anul trecut.

Prețurile pentru un metru ster de lemn în Harghita variază, ajungând în medie la 300 de lei. Cu toate astea, există și persoane care preferă să cumpere din sectorul privat, chiar dacă plătesc mai mult, chiar dacă primesc lemn de o calitate mai bună față de cel de la ocoalele silvice de stat.

Citește și: Cât costă un metru cub de lemn de foc în toamna 2024. O nouă lovitură pentru români

Un reprezentant al unei firme private de exploatare spune că: „Noi am rămas cu aceleași prețuri, deși materia primă a scăzut ușor. În funcție de transport, costurile se situează între 300 și 375 de lei pe metrul ster tăiat și despicat”, potrivit dcbusiness.ro, care citează TVRInfo.

Reprezentanții Direcției Silvice Harghita subliniază că preșul lemnului oferit de stat a rămas aproape neschimbat față de anul trecut, variind între 200 și 350 de lei/metru cub, în funcție de specie și de distanța de colectare.

„Față de anii anteriori, Direcția a valorificat aproximativ 5.000 de metri cubi la populație, iar până la sfârșitul anului sperăm să mai punem pe piață încă 500 de metri cubi”, a declarat un reprezentant al ocolului silvic local.

Chiar dacă prețul la stat a rămas unul comeptitiv, mulți locuitori din județul Hargita se plâng de cantitatea insuficientă de lemn disponibilă la ocoalele silvice. Aceștia afirmă că lemnul obținut de atat nu este la fel de bun ca cel provenit de la firmele private. Din această cauză, tot mai mulți preferă să se îndrepte către furnizori privați, chiar dacă prețurile sunt mai ridicate.

Un alt factor foarte important care contribuie la majorarea prețului la lemnele de foc este tansportul acestora. În zonele montane, costurile logistice pot fi semnificative, adăugându-se la prețul final pe care oamenii îl plătesc pentru a-și asigura încălzirea pe timp de iarnă.

Citește și: În ce condiții asigurarea auto acoperă daunele produse de inundarea unui autoturism

Prețuri la lemnele de foc la Romsilva

Pe plan național, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat prețurile pentru lemnele de foc din 2024, care variază între 73,50 și 416,50 lei pe metru cub, în funcție de tipul de lemn și de metoda de livrare.

În Bistrița, Direcția Silvică a anunțat că va pune la dispoziția populației 360 de metri cubi de lemn, în timp ce Ocolul Silvic Beclean are o rezervă de 650 de metri cubi pentru iarna ce urmează.

Romsilva a majorat cantitatea de lemn recoltată din pădurile publice încă de anul trecut, volumul total crescut fiind de 24%. Pentru anul acesta, s-au recoltat, până la acest moment, 9,3 milioane de metri cubi de lemn fasonat, o parte importantă din acesta fiind destinată pentru încălzirea populației.

„Prețul mediu de valorificare a lemnului fasonat a fost de 309,41 lei pe metru cub”, au declarat reprezentanți din sectorul forestier, confirmând astfel tendința de creștere a prețurilor în toată țara.