- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lemnele de foc, un lux în această iarnă. Românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru încălzire în sezonul rece

14 Oct, 14:02 • Andrei Alina
Aproximativ 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu sobe pe lemne, majoritatea în mediul rural, unde opțiunile de încălzire centralizată sau pe gaz sunt limitate. Anul acest lemnele de foc s-au scumpit substanțial, iar românii vor plăti mult mai mult pentru a încălzi locuințele.
Lemnele de foc, un lux în această iarnă. Românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru încălzire în sezonul rece

Mulți români vor face cu greu față cheltuielilor cu încălzirea locuințelor în sezonul rece. Lemnele de foc s-au scumpit substanțial, iar românii cu posibilități financiare reduse sunt îngrijorați și se tem că nu o să facă față frigului din această iarnă. Specialiștii spun că pentru acest sezon, costurile ajung la aproximativ 3.000 de lei.

Majoritatea oamenilor care stau la țară au sobe sau centrale pe lemne. În multe localități nu există încă posibilitatea racordării la sistemul centralizat de gaze, iar unde există unii nu-și permit costurile cu racordarea, nici nu au bani să achite facturile mari din sezonul rece.

Citește și: Categoria de pensionari a căror pensie crește și cu 90% în perioada următoare. Lista celor ce se încadrează

Pentru că românii deja își fac provizii de lemne de foc pentru iarnă, Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva aanunțat noile prețuri pentru lemnul de foc ce poate fi cumpărat de oameni.

Pentru sezonul din 2024, s-a programat un volum de 9,3 milioane metri cubi de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, dintre care 4,81 milioane metri cubi ca lemn fasonat și 4,49 milioane metri cubi ca lemn pe picior.

Citește și: Sprijin pentru încălzirea locuințelor. Ciolacu anunță ajutoare de 15.000 lei per familie

Prețurile pentru lemnele de foc achiziționate de la Romsilva variază în funcție de zonă, specie și sortiment, între 73,5 lei/mc și 416,5 lei/mc. În unele cazuri se asigură și transportul până la poartă. .

Pentru oamenii vârstnici, care nu au surse de venit suficiente, achiziționarea lemnelor reprezintă  o problemă. Deocamdată, persoanele vulnerabile beneficiază de programul vouchere pentru energie, acel ajutor de 1.400 lei sub formă de vouchere cu care pot plăti facturi la curent, gaze sau pot cumpăra lemne de foc.